Smuk salat med blomkål, æble og flower sprouts

De 11 mest udfordrende ting ved at instagramme

Niklas Roar foodroar journalist

(Foto: Ploug Fotografi)

Nej, jeg var ikke ligefrem first mover, da det kom til Instagram. Facebook hoppede jeg på fra start, og det var langt hen ad vejen lige mit medie. Det var som skabt til små bemærkninger om livet som sådan, og for sådan en skribent som mig, var det en genial legeplads at boltre og blotte sig på, og hvis ellers man kunne mønstre en blanding af selvironi, muntre billeder, familieidyl og drilleri, så var og er det afhængighedsskabende.

Men i den senere tid har jeg brugt mere energi på Instagram. Ganske enkelt i en erkendelse af, at der i sidste ende er mulighed for at komme ud til flere mennesker, og fordi virksomhederne værdsætter det. Omsat til forretningssprog er dine instagramfølgere meget mere værd end dine Facebookvenner.

Men det er ikke uden omkostninger sådan at blive instagrammer. Altså ikke bare at lave et opslag i ny og næ, men at gå all in. Og for sådan en som mig, der drømmer om at styrke min profil som madjournalist, så er det skide sjovt, men også benhårdt arbejde. For Instagram er et bæst, der skal fodres. Hele tiden. Hvis ikke du vil sættes af og fremmedgøre dine følgere.

Jeg fortæller derfor om de mest udfordrende ting ved at være (relativt ny) instagrammer. Her er således:

De 11 mest udfordrende ting ved at instagramme

 1. Du har aldrig rigtig fri. Du er hele tiden nødt til at holde dit feed kørende, og du skal hele tiden overveje, om den situation, du befinder dig i, indeholder en eller anden nyhedsværdi og er værd at dele med dine følgere.
 2. Du vænner dig til hele tiden at tjekke efter, om der er sket noget nyt. Forskning viser, at det belønningssystem Instagram og Facebook betjener sig af i form af likes, er stærkt vanedannende. Din hjerne udløser endorfiner, når nogen har liket dit opslag, og derfor logger du hele tiden ind for at opnå det kick. Omvendt bliver du skuffet, når der ikke kommer likes, og din hjerne fortæller dig, at du ikke er god nok.
 3. Dine venner og familie har ikke bedt om at være en del af dit projekt. Så du skal hele tiden balancere på en hårfin grænse af privatliv og offentlighed, som på den ene side gør, at ingen af dine nærmeste føler sig blottet, samtidig med at dine følgere netop synes, du er spændende, fordi du giver noget af dig selv.
 4. Du skal hele tiden gøre op, om et billede er godt nok til at blive et opslag, eller om det kun egner sig til dine stories. Formaterne er forskellige, og det gælder også filtrene. Overvejelser der kræver tid.
 5. Hvad eller hvem skal tagges? Kender du overhovedet vedkommende? Anser han eller hun dig for en idiot, når du tagger vedkommende? Bliver en person eller virksomhed ked af IKKE at blive tagget? Hvordan skal du finde den rette balance mellem dine ’normale’ stories og så dem, hvor en virksomhed har betalt eller sponsoreret indholdet?
 6. Du skal også være online i sociale sammenhænge, og du ved alt for godt, at det er så dårlig stil at glo på telefonen, når du er sammen med andre mennesker. Men jf punkt 1.
 7. Balancen mellem gamle venner og nye følgere at svær at opretholde. Dine nye følgere er fordomsfri og har måske kun ’kendt’ dig i kort tid. De synes, du er sjov og spændende at følge, og de er meget umiddelbare i deres kontakt. Dine gamle venner synes måske omvendt, at de ikke helt kan genkende dig online. Måske er du slet ikke den samme spradebasse i virkeligheden, som du er på Instagram, hvor alt skal være så godt og smukt. De synes måske, du sælger lidt ud af dig selv, og så er mange af de ting, du fortæller, ikke ligefrem nyheder for dem.
 8. Du skal hele tiden være klar til at svare tilbage på personlige beskeder. Det er jo så fedt, at nogen er interesseret i det, du tilbyder. Og måske får du rigtigt mange spørgsmål. Og det er ikke blot dårlig stil ikke at svare tilbage, men også respektløst. Men det er samtidig tidskrævende, og det bringer dig hele tiden ud af det, du var i gang med. Det samme gælder naturligvis også at svare tilbage på og anerkende folks kommentarer til dine opslag. Det er jo det, du godt kan lide og som skaber liv på din side.
 9. Du siger indirekte ja til at være en offentlig person, og du risikerer at møde folk, du slet ikke kender, som ved en hel masse om dig, når du står nede i kassekøen i SuperBrugsen med dine børn.
 10. Jo flere følgere, du får, bliver du ligeledes en øget genstand for folks begær. Du risikere at skulle forholde dig til mange direkte henvendelser af seksuel karakter, som bestemt kan virke styrkende på egoet, men som også ofte kommer ud af det blå, og som kræver mentale kræfter at skulle forholde sig til, da man både skal være imødekommende, flirtende og ikke såre nogen, men samtidig være afvisende nok til at få det lukket ned uden tvivlsspørgsmål. Okay, indrømmet. Mest af alt er det super fedt. Ikke mindst hvis man er i min alder …
 11. Du får pisse ondt i nakken af hele tiden at glo på den skide telefon.

Nå, men … øh, ses vi på Insta? 😉

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smuk salat med blomkål, æble og flower sprouts