Tre slags hapsere dine gæster har fortjent

Spaghetti vongole – klassikeren jeg aldrig bliver træt af

Spaghetti con le Vongole. Jeg bliver aldrig træt af den.

Spaghetti con le Vongole. Jeg bliver aldrig træt af den.

Der er som regel en grund til, at en klassiker bliver en klassiker. Hvad enten vi taler om en sang, et kunstværk eller en film.

Om det er Da Vincis ‘Mona Lisa’, Pink Floyds ‘Dark Side of the Moon’ eller Kubricks ‘Rumrejsen år 2001’, så indeholder de alle noget ganske særligt, som appellerer til mere og andet i os end det, der lige møder os. ‘There’s more to the picture than meets the eye’, som Neil Young sang på det ligeledes ikoniske album ‘Rust never sleeps’.

Tag med mig til Rom

Og sådan forholder det sig naturligvis også med mad. Nogle retter rammer bare noget andet og mere i os end blot velsmag. Måske minder retten dig om hver sommer, hvor du besøgte din mormor og duftede til æblerne i hendes have og de nybagte brød fra hendes ovn. Eller også får du næsten fugtige øjne ved tanken om dengang, du var på interrail i Nordspanien sammen med din teenagekæreste og første gang fik serveret galicisk blæksprutte.

Denne fik jeg serveret i Tratevere i Rom.

Denne fik jeg serveret i Trastevere i Rom.

Selv ville jeg ønske jeg kunne sætte ord på, hvorfor jeg er så ualmindeligt glad for netop denne ret, men hvis der er en ting, der er sikkert, så er det, at jeg hver eneste gang, jeg er tilbage i Italien, bestiller spaghetti con le vongole, hvis den står på kortet.

Denne ret er for mig mit Italien. Den er så enkel. Så får ingredienser. Og den smager vidunderligt både som frokost med et glas hvidvin til eller som en primo piatto efter en omgang antipasti.

Find de billigste flybilletter til Italien her

Den er så rørende enkel at lave, og den smager fantastisk. Oftest vil du få den bedste udgave syd for Rom, men så langt behøver du slet ikke at rejse – for nu skal du jo lave den selv.

Det største problem er at skaffe vongole – altså venusmuslinger. De er mildest talt ikke ligefrem billige, men så betragt det som en ret til en særlig lejlighed, selv om det nærmest er fattigmandsspise i la bella Italia.

Denne nød jeg en kølig forårsdag i Gaeta i Lazio-provinsen.

Denne nød jeg en kølig forårsdag i Gaeta i Lazio-provinsen.

Tag med mig til Bologna

Nuvel. Til sagen.

Denne ret kræver næsten intet andet end gode råvarer. Der er flere skoler, hvoraf den ene sværger til brugen af hakket tomat eller passata. Jeg foretrækker den ‘bianca’ – altså uden tomat. Men til gengæld tilsætter jeg gerne en håndfuld små San Marzano-tomater eller cocktailtomater.

Sørg for at muslingerne ikke indeholder sand. Lad dem derfor ligge i koldt vand tilsat salt i en times tid og skift så vandet igen. Gerne natten over. Du gider ikke at have knas mellem tænderne. Ofte vil de dog allerede være sandfri ved køb. Spørg din fiskehandler.

Du kan også sagtens lave næsten den samme ret med blåmuslinger og tomat. Den smager også fantastisk og er langt billigere. Se min SPAGHETTI ALLE COZZE her.

Retten tager ellers ingen tid at lave. Sæt pastaen over en en stor gryde med rigeligt vand og rigelige mængder salt. En klassisk fejl på vores breddegrader er at undersalte kogevandet. Og nej, der skal ikke olie i vandet. Se jævnligt til det, så stængerne ikke klistrer sammen.

Du varmer olien op og sauterer dine fintskårne hvidløg samt chilien. Hvidløget må ikke blive brændt.

Køb det lækreste køkkengrej hos Kitchentime.dk

Herefter tilsætter du muslingerne og sauterer dem under låg sammen med et lille glas hvidvin, mens de gradvist åbner sig, når de er klar. Og det er her, de afgiver den lækre salte havsmag, der fungerer som bouillon i retten. Smid eventuelle uåbnede muslinger ud. Tilsæt en røvfuld finthakket persille.

Når pastaen er lidt for underkogt, så tage den op og hæld den ned til muslingerne og giv det et minut, så alle smager blander sig. Kværn frisk peber over. Og tilsæt evt. mere frisk og lækker olivenolie.

Va bene! Nu har du lavet spaghetti con le vongole eller blot spaghetti vongole.

Du skal bruge
Venusmuslinger – 1 net (det er rigeligt til 4 personer)
Spaghetti af en god kvalitet – 500 g til 4 personer
Hvidvin – 1 lille glas
Persille – en håndfuld
Hvidløg – 3 fed i papirtynde skiver
Chili – 1 stk hakket
Sort peber – friskkværnet
En GOD olivenolie – 5 spsk
EVT: Modne tomater uden skal – gerne på dåse (jeg foretrækker det uden – men gerne med nogle halverede San Marzano-tomater i for variationens skyld. De skal lægges i samtidig med muslingerne).

Polpette – her er de bedste italienske boller i tomatsauce

1 kommentar

  • Steen

    Spaghetti ALLE Vongole.
    Du mangler lige hele ideen med at tilsætte spaghettien før den er aldente – den tilsættes og derefter behøver den jo den sidste væde som skal gøre den aldete. Det er vigtigt at det er kogevandet. Kogevandet indeholder mel specielt når man bruger en god bronzestøbt pasta – og det er netop kogevandet som jævner saucen, så det ikke bliver en sjasket sag.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tre slags hapsere dine gæster har fortjent