3 byer du skal besøge i Puglia - Italiens smukke hæl

Min store helt er død – Bourdain er borte

Anthony Bourdain

Anthony Bourdain (Foto: Wikimedia Commons)

Anthony Bourdain (1956 – 2018)

Det kan måske klinge lidt hult. For hvorfor skulle jeg egentlig blive ked af det. Jeg kendte ham jo ikke. Jeg havde aldrig mødt ham, aldrig delt en øl eller en frokost med ham, og jeg havde aldrig interviewet ham.

Men han var om ikke alt, så en hel del af det, jeg drømte om at være. Om at blive. Anthony Bourdain var en levemand, en kok, en rejsende Onkel Mac, en rock ‘n roller, en beatforfatter og frem for alt en gudsbenådet historiefortæller.

For få minutter siden scrollede jeg gennem mit Facebookfeed, hvor min møgdygtige kollega i madjournalistikken, Lars Bjerregaard, ganske kort skrev ‘Mit lysende idol er død. Tak for ordene, Anthony Bourdain.’

Det tog mig lige nogle sekunder at lade den sive ind. Og selv om det jo ikke ligefrem er et familiemedlem, der valgte at forlade dette liv og tilmed sin datter, kone, ekskone, familie og venner, mens han selv tjekkede ud for altid fra sit hotelværelse i Frankrig, så føles det stadig uendelig trist.

For han personificerede alt det, der er godt ved et tv-medie, der er fyldt med selvfede kokke, der rejser verden rundt og i øvrigt selv laver maden. Ikke Bourdain. Han stod som en anden gastronomiens evigt observerende og kommenterende globetrotter altid på sidelinjen og lod sig servere og betage og bidrog i stedet med det, der udgjorde den berømte x-faktor. Sit vid. Sin humor. Sin selvironi. Sin charme.

Sig selv.

SE ET AF MINE YNDLINGSKLIP MED ANTHONY BOURDAIN HER

Listen over fornærmelser af kendte personer i de mange programmer fordelt på flere programserier, den 61-årige historiefortæller nåede at sende ud, var længere end menukortet på en Kinagrill, og hans udtryk blev kendt som ‘bourdanismer’.

Således husker jeg blandt andet, hvordan han kaldte en nyslagtet siciliansk gris for ‘Kim Kardashian’, og da de lokale bønder så stod og barberede svinets hår af, kommenterede han det som i realityserien ‘The Kardashians’ med ‘Kim is getting ready for the big day. Let’s hope Kanye never gets to see this’ – eller noget i den dur.

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har set samtlige episoder af ‘The Layover’ eller ‘Parts Unknown’, og jeg har med garanti ikke set dem for sidste gang. Bourdain slog igennem med bogen ‘Kitchen Confidential’, som jeg vil genlæse snarest, og i hans ære vil jeg skylle en god flaske vin ned i aften og mindes en mand, der altid gav seerne noget af sig selv på skærmen. En mand, der drak sig pissefuld i vodka inden et alvorligt besøg i Tjernobyl, eller som i øvrigt aldrig lagde skjul på sit fortid, der var en skønsom blanding af lige dele sex, drugs, food and rock ‘n roll.

Tak for maden, Anthony. Tak for oplevelserne. Tak for inspirationen til selv at kaste sig ud i det ukendte og være evigt åben for nye oplevelser.

Din ydmyge discipel.

3 kommentarer

 • Metha

  Hej Niklas.
  Jeg kondolerer.
  Vi har alle brug for helte, om vi har mødt dem eller ej.
  OG vi bliver kede af det når de pludselig er væk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Metha

  Hvor er det fint skrevet, Niklas.
  Og jeg kondolerer.
  Vi bliver jo alle kede af det når vores helte dør – vi har BRUG for helte.
  – om vi så har mødt dem eller ej, spiller ikke den store rolle. De har været til Inspiration.
  Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Tusind tak, Metha

   Det er dejligt at møde forståelse. <3

   Kh
   Niklas

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

3 byer du skal besøge i Puglia - Italiens smukke hæl