6 måltider jeg aldrig glemmer - på godt og ondt

Beef Aloo: Pakistansk oksekødsfest – og du er inviteret

Beef Aloo

Beef Aloo er en af mine yndlingsretter fra det pakistanske køkken. Oksekødsstykkerne har ligget og simret i timevis og er blevet helt møre i den dybe, mørke karrysauce.


Beef Aloo: Nu skal jeg ikke gøre mig selv til en bedre kok, end jeg er. Men nogle gange må man altså godt klappe sig selv på skulderen, når noget bliver langt bedre, end man havde håbet på.

Sådan en ret blev dette. Jeg har prøvet et par gange for nogle år siden med blandet resultat. Men denne gang …

Da min kone smagte den, udbrød hun spontant: ‘Det her er alt for lækkert. Jeg er faktisk så imponeret, at du må gøre med mig, præcis hvad du vil –  naturligvis inden for rammerne af Genevekonventionen og den gældende #metoo-kampagne.

Eller det var i hvert fald, hvad jeg tror, hun sagde. For jeg var så travlt optaget af at imponeres over min ret, at jeg ikke er helt sikker på ordlyden fra damen over for mig.

Det kræver ikke ret meget research for at konstatere, at aloo er noget med kartofler. Og selv om de ikke spiller den afgørende rolle i retten, så giver de faktisk noget lækkert.

Min indiske livret: Lam i karry med spinat

Nu vil jeg så til at sige noget, jeg aldrig havde troet, jeg skulle sige: Brug kartofler fra glas.

Men før du enten skriver en ophidset kommentar forneden, truer mig på livet eller melder mig til Foreningen af Danske Kartoffelhoveder, så giv mig lige en chance for at forklare mig. De der små kogte kartofler i glas kan nemlig lige præcis det, de skal kunne i denne ret.

Først og fremmest er de så små og fine, at de ikke behøver at skæres i stykker. Dernæst har de en glat overflade, som passer godt i retten. Og så er de samtidig en anelse søde.

Lækker lammecurry med kokosmælk

Det var egentlig en tilfældighed, at jeg brugte dem. For min kone havde købt otte glas til juleaften, fordi hun mod min familiens ønsker og traditioner ønskede brunede kartofler. Hun fik ikke sin vilje, og derfor stod der en masse glas i skabet.

Hvis du vil bruge almindelige skrællekartofler, så gør da for guds skyld det. Men jeg lover – det bliver kun bedre med disse. Så mærkeligt det end lyder.

Allerførst opvarmer du en neutral, vegetabilsk olie i en stor, tykbundet gryde og tilsætter dine kardemommekapsler, chilipulver, nelliker og laurbærblade. Lader det simre et minut og lader smagene trække ud i olien. Dernæst er det tid til ingefær og hvidløg, som du har presset. Giv også det et lille minuts tid ved medium varme. Så er det i med løgene. De skal sautere længe, indtil de er helt bløde og næsten gået lidt i opløsning.

Chicken Bhuna – smørblød karryret med kylling

Tag nu det hele op og læg det i en skål. Skru op for varmen og brun oksekødsstykkerne, som er skåret i cirka sammen størrelse, som du ville gøre med en gullasch.

Når de er helt brunet, tilsæt pulver af gurkemeje, spidskommen og korianderfrø og rør det rundt. Læg løgblandingen tilbage i gryden, tilsæt din garam masala, rør rundt og så i med din fond. Det skal dække alt kødet. Læg læg på og lad det simre ved lav varme nogle timer.

En time inden servering tager du låget af og lader din karry koge ind, så det bliver en fyldig, mørk karry. Den skal ikke være sjasket. Smag til med salt og peber.

Den dejligste Daal

Ti minutter inden servering, drysser du bukkehornsblade i og tilsætter dine glaskartofler (eller dine kogte kartofler). Hvis du vil have mere sødme, kan du evt. give det en teskefuld sukker.

Nu har du din Beef Aloo. Server med basmatiris og frisk koriander. Velbekomme!

Du skal bruge (2 pers)
Oksekød – 500 g skank, bov eller gullaschkød i tern
Oksefond – gerne 1 af de der Fond du Chef fra Knorr – opløst i vand
Løg – 3 stk
Hvidløg – 2 fed
Ingefær – 1 finger
Garam masala (1 spsk)
Korianderfrø (mortet til pulver) – 1 spsk
Gurkemeje – 2 spsk
Nelliker – 6 stk
Grønne kardemommekapsler – 8 stk
Spidskommen (mortet til pulver) – 1 spsk
Chilipulver – 2 tsk
Vegetabilsk olie – 3 spsk
Laurbærblade – 3 stk
Bukkehornsblade – 1 tsk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

6 måltider jeg aldrig glemmer - på godt og ondt