Tre toprestauranter du skal besøge i Rom

Andesaucen – den fedeste julegave til dine gæster

Den udskårne and.

Den udskårne and.

Jeg glæder mig i denne juletid. Ikke så meget til gaveræset, da jeg er typen, der står nede i sko- eller smykkebutikken dagen inden juleaften for at foretage et indkøb, jeg ellers har haft månedsvis til at udføre. Jeg kan åbenbart kun præstere under pres.

Og apropos pres, så er der ikke noget som saucen, der kan give enhver julekok sved på overlæben.

For du har kun dette ene skud i bøssen til at ramme rigtigt. Du kan ligesom ikke forsøge igen i morgen.

LÆS OGSÅ: Fræk flæskestegssandwich med hjemmelavet rødkål

Lykkes det, vil der blive talt om din sauce i årevis, men fejler du, så vil dine familiemedlemmer gøre din ydmygelse total ved at spørge, om de ikke skal stå for den næste år.

Jeg har selv stået for julemiddagen i de sidste ti års tid, efter min mor blev for gammel til at overskue det. Desuden er hun flyttet hjem til Sverige, hvorfor hele familien holder julen på Vesterbro. Ikke at den af den grund minder så meget om Anders Matthesens version af samme …

LÆS OGSÅ: Ribbenssteg med en smag af jul

Anden er sådan set let nok. Den forer jeg både indvendigt og udvendigt med havsalt og peber samt æbler, druer og måske en halv appelsin. Derefter sætter jeg den ind i ovnen om formiddagen og langtidssteger den ved 105 grader. Primært med brystsiden nedad, så brysterne ikke bliver tørre. Andens naturligvis.

Det er mere saucen, der skal binde det hele sammen, som der skal kæles for.

Lad mig fortælle dig, hvordan jeg laver min andesauce.

LÆS OGSÅ: Her er den lækreste hjemmelavede rødkål

En lækker sprød and fortjener selskab af den bedste andesauce. Jeg har fyldt min and med æbler og druer og for en gangs skyld udeladt sveskerne.

En lækker sprød and fortjener selskab af den bedste andesauce. Jeg har fyldt min and med æbler og druer og for en gangs skyld udeladt sveskerne.

Først tager du indmaden fra anden. Det er altså ret vigtigt, at du får fat i en and med netop dette.

Du bruner således krås, hjerte og lever etc. i smør, hvorefter du hælder et glas rødvin over og lader det koge ret meget ind. Herefter hælder du vand over og lægger laurbærblade, timiankviste, peberkorn og enebær i. Tilsæt ikke salt.

Lad det simre i et par timer, mens du jævnligt sier urenheder fra.

Når anden (eller gåsen) sættes ind, stiller du en bradepande ind under indeholdende følgende: Løg, persillerod, pastinak, gulerødder, og blegselleri. Alt sammen skåret i skiver på nær løgene, som halveres. De vil nyde godt af alt det salte fedtstof, som anden løbende vil dryppe ned over dem. Hæld et glas vand over. Gør det jævnligt, hvis det bliver for tørt.

Når du tager anden ud, så har du en bradepande fuld af smag. Den bør være fed, sød og salt og lækker.

Når indmaden har simret mindst et par timer, hælder du det i en si og ned i en ny gryde, hvor du koger den ind. Du skal ikke tilsætte salt.

Tag noget af fedtet fra. Der vil muligvis være meget. Herefter moser du grøntsagerne med en gaffel nede i bradepanden – og si eventuelt væden, før du hælder den ned til din indkogte andefond.

Smag hele tiden løbende på hver enkelt del.

Monter den med den ønskede mængde fløde, ribsgele, Ribena, juice, æblemos eller sukker. Tænk på at du gerne vil bruge noget sødt, og at det er her, du kan brillere med at finde på den smarte løsning, der gør din andesauce til lige præcis din egen. Du kan også give den et skud sherry. Jeg giver den som regel også lidt ekstra andefond fra flaske, men det må du får guds skyld ikke sige til nogen. Det giver den mere dybde.

Juster med salt og peber. Den bør dog være rigeligt salt, hvis du har saltet anden nok. I med noget kulør, hvis den skal være dybt brun

Nu har du en andesauce, der vil få selv de mest hårdkogte mænd til at fælde en tåre og ønske, at de havde købt en større julegave til dig.

PRØV DENNE OPSKRIFT I JULEDAGENE: Sådan giver du juleanden nyt liv

Du skal bruge (til cirka 4-6 pers)
Indmad fra and eller gås
Timian – ti kviste
Laurbærblade – 3 stk
Rødvin – 1 glas
Hele peberkorn – 8 stk
Enebær – 6 stk

Bradepande
Pastinakker – 4 stk
Gulerødder – 4 stk
Løg – 4 stk
Persillerødder – 4 stk
Blegselleri – 4 stk
Vand – hæld løbende et glas vand i, så grøntsagerne ikke brænder på.

Andelig (haha, fik du den …) montering af saucen
Fløde
Ribsgele/æblemos/saftevand/sukker
Andefond
Salt og peber
Kulør
Evt. maizena-jævner, hvis man vil have den tykkere
Evt. sherry

Det ser ikke voldsomt smukt ud, da jeg lige skulle gennemgå opskriften for et par dage siden. Men det smagte altså fantastisk. Du kan garanteret anrette det bedre end mig.

Det ser ikke voldsomt smukt ud, da jeg lige skulle gennemgå opskriften for et par dage siden. Men det smagte altså fantastisk. Du kan garanteret anrette det bedre end mig.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tre toprestauranter du skal besøge i Rom