De lækreste vaniljekranse - luksusudgaven

Gør nytårsaften til tapasaften – masser af inspiration

Collage: Jesroger.dk

– Godt nytår, kære venner.

For mig er nytåret faktisk en af årets store aftener. Jeg ved godt, at folk elsker at tale den ned, og at det er lige så morsomt som at se 90-års fødselsdag, og at fyrværkeri er synd for dyrene og .. og … og.

Men jeg elsker nytårsaften. Jeg elsker duften af krudtrøg, jeg elsker, når gæsterne klæder sig ekstra pænt på, jeg elsker at gøre noget ekstra ud af maden, og jeg elsker bobler. Nå ja, og så elsker jeg udsigten fra min tagterrasse ekstra meget denne aften på året. Her kan jeg se ud over Vesterbro og se rådhusuret tælle ned.

Jeg tog dette billede fra min tagterrasse sidste Nytårsaften.

Men nu er det her jo primært en madblog. Dog ikke som alle de andre. For jeg er ikke typen, der kører den ind med en treretters med hummer og torsk og den slags. Faktisk holder jeg mest af at få så mange serveringer som muligt. Og derfor har jeg de seneste år stået for ret så mange ting. Ofte uden en større samlet plan såsom spansk, italiensk, nordisk eller fransk, men derimod et eklektisk udbud fra forskellige køkkener – udelukkende med ét formål: At det smager godt. Og endnu har jeg ikke fået nogle klager.

FØLG MIG HER PÅ INSTA

Man kunne jo eksempelvis gøre det tapasagtigt nytårsaften i stedet for den klassiske opstyltede trerettersmenu. Og her har jeg samlet en række meget forskellige af slagsen, der ikke nødvendigvis har spansk oprindelse. En tapa er jo blot en småret, og kun fantasien sætter grænsen.

Her er jeg på Facebook

Boquerones med aïoli

Okay, det her kræver intet, men er til gengæld så lækkert og smagen af Spanien. Det vigtigste er, at du får fat i sardiner af en god kvalitet. I Spanien er konserves ofte en delikatesse, og med de rette, så er det helt genialt. jeg fandt disse glimrende af slagsen fra Portugal i Irma, og så serverede jeg dem helt enkelt på et godt brød sammen med en aïoli. Den lavede jeg sådan her.

aioli

Pimentos del Padron

Det her er ganske enkelt en af mine favoritter i det spanske køkken. mest af alt, fordi de er så lette at tilberede, at det dårligt nok overgås af charcuteri. De små grønne peberfrugter er meget bitre, og er du heldig får du i ny og næ en, der er stærk. Det hører dog til sjældenhederne.

De skal bare nogle minutter på en varm pande i lidt olivenolie, hvor de skal blive lidt halvsorte og rynkede. Herefter de tages de op og drypper af på køkkenrulle og så skal de bare have flagesalt på. Det fungerer ikke rigtigt med billigt salt.

I Spanien spiser man dem, som de er, men jeg serverer dem somme tider med alioli. Se hvordan du laver alioli her.

Tuntatar

Laksetartar

Hvorfor ikke ofre lidt kroner og købe en lækker tun? Det her er med garanti et hit hos alle, der holder af frisk fisk og sprøde grøntsager.

Hvis du vil se, hvordan du laver denne, så klikker du blot her.

Pescaditos fritos

Pescaditos fritos – friterede småfisk

Disse små fisk hører ganske vist mest sommeren til med et glas koldt øl, men de er et hit og koster ingenting. Prøv dem da af. Her er i hvert fald en opskrift.

Pulpo

blæksprutte

Blæksprutte er en af mine favoritspiser. Nogle er ikke så pjattede med det, fordi de har fået det serveret forkert, så de er seje og gummiagtige. Det er disse ikke. De er med den spanske røgede paprika, pimenton. Se opskriften her.

Sortfodsskinke

Sortfodsskinke, pata negra, jamon iberico. Kært barn har mange navne. Men det vigtigste er, at den er af ypperste kvalitet. Her kan de se, hvordan du finder den bedste til en god pris.

Albóndigas

albondigas

Intet tapasbord uden albóndigas. De lækre krydrede kødboller, som kan give enhver spanier fugtige øjne ved tanken om barndommens comfort food. Mine kødboller er godkendt af mine børn, og de er nogle hårde dommere. Se hvordan jeg laver albóndigas her.

Hapsere med laksesalat

 

 

Laksesalat med grillet laks

Lækker laksesalat med grillet laks.

Jeg eeeeelsker laks. Og når man tilmed kan lave en salat, som passer perfekt til en velkomstdrink med bobler, så er der ingen undskyldning. Her er opskriften. Jeg lover, du ikke bliver ked af den.

Hapsere med krabbesalat og pimentos del padron

Disse hapsere sikrer dig popularitet og ro til madlavningen, når aftenen begynder.

En god aften starter altid med et glas bobler og en hapser eller to. Det er en god måde for gæsterne at føle sig velkomne og godt taget sig af. Vis dine, at du vil dem det godt med disse hapsere, der er super billige og lækre, og som ikke tager nogen tid at lave.

Her er opskriften.

Bræt med lækkerier

Vino, salumi e formaggi.

Få ting kan gøre mig i så godt humør som lækre skinker, pølser og oste. Det skulle da lige være god vin. Det hører til sjældenhederne, at du kan finde nogle af delene i en god kvalitet i et dansk supermarked, så jeg vil anbefale, at du gør til specialbutikkerne. Det vil jeg faktisk altid anbefale. Her er der handlet hos den italienske delikatesseforretning Supermarco nede i Sydhavnen, hvor jeg hver måned lægger en rystende stor del af min disponible indtægt 😀 Her er blandt andet mortadella, prosicutto cotto, salami ventricina, gorgonzola dolce, pecorino nero valvo, Parmigiano reggiano og en mottarone nostrano.

Hapsere med andeconfit

Måske tænker du, at det her kun kan bliver godt. Til det er der kun en ting at sige …

JA! Her er opskriften.

 Hapsere med svampe

hapsere

En andet forslag er disse lækre hapsere med svampe. De er også dejligt lette at lave, og jeg har endnu til gode at møde den gæst, som ikke roser dem til skyerne. Det er en god måde at byde folk velkomne på. Hvordan du laver dem? Det kan du se her.

2 kommentarer

 • Jørgen Steen Jensen

  Fantastisk rejse i Sydeuropas delikatesser, og en stor inspiration til nytårsbordet💐

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas Foodroar

   Tusind tak for de pæne ord. Det er virkelig dejligt at høre. Håber at støde på dig på bloggen igen. 🙂
   Mange hilsner
   Niklas

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De lækreste vaniljekranse - luksusudgaven