Shawarma - den bedste jeg har smagt

Entrecôte med svampesauce og ovnfritter

Entrecote

Jeg lavede denne ret, da jeg besøgte min mor, der altid har været meget glad for Frankrig og fransk mad. Hun var himmelhenrykt.

Entrecôte

Lad os først starte med at udrydde en udbredt misforståelse. For der er desværre mange, der har svært ved at udtale navnet på den lækre, franske bøfudskæring. Jeg er nemlig stødt på alt fra venner til tjenere, der er af den opfattelse, at det hedder en entreKO’, hvor altså t’et skulle være stumt. Det er ingenlunde tilfældet. Jeg er ikke god til fonetik, men mon ikke du forstår det alligevelm når jeg skriver, at det udtales sådan cirka angtreKÅt’. Du kan jo sammenligne det med en vin fra Côtes du Rhône. Her ville du jo heller aldrig sige KO du Rhône.

Det er nu bare en af mine kæpheste. Du kan se hele min liste over madvarer, som folk har svært ved at udtale her.

Nok om det. Det skal jo handle om mad og ikke om mere eller mindre forstyrrende elementer, som måske ikke har interesse for nogen andre end mig selv. Det skal jeg i så fald være den første til at beklage. Undskyld, godtfolk. Jeg har altid været slem til den slags. Men det er noget, jeg har fået med hjemmefra, hvor min salig far kunne hidse sig op til ukendelighed, når folk ikke talte eller skrev korrekt.

Og så fortsatte jeg alligevel. Det er jo frygteligt. NU lover jeg, at vi går videre. NU!

Sådan gør du

Skaf dig et par gode bøffer af udskæringen entrecôte. Den er kendetegnet ved at have en del fedtmarmorering, som altså bidrager til smagen. Du kan naturligvis også bruge rib-eye.

Først vasker du kartofler (synes godt der må være skræl på) – en ikke alt for melet sort – som du skærer i små både og lægger i ovnen på bagepapir med både havsalt, peber og olivenolie, som de lige bliver gnedet rundt i. Et trick er at lægge dem i en pæn afstand fra hinanden og fyre godt op for ovnen. Vend dem hyppigt. Hellere to bradepander med færre fritter på.

Svampesaucen er det vigtigste overhovedet. Det er jo fransk-inspireret mad, og saucen skal binde det hele sammen.

Først sauterer du dine rørhatte eller blandede skovsvampe i smør. Tag dem herefter op, og sauter i smør et lille løg i fine stykker. Det skal være helt blødt, når du tilsætter et pænt skvæt æbleeddike eller alternativt balsamico. Bland de to ting sammen på panden og tilsæt piskefløde. Dernæst nogle spiseskefulde af en god, koncentreret fond på enten vildt eller okse.

Riv et skrællet æble i saucen og tilsæt evt kulør for efterårsfarvens skyld. Kog den lidt ind, og så har du verdens letteste og lækreste svampesauce.

Steg bøfferne ved høj varme på en grillpande, og sørg for, at de er lidt røde indeni. Det er altså en forbrydelse mod dyret at gennemstege det. Det skal have cirka samme konsistens, når du trykker på det, som hvis du trykker på kødet på din hånd, der sidder mellem tommel- og pegefingeren.

Velbekomme. <3

Til entrecôte med svampesauce og ovnfritter skal du bruge

Lækker entrecôte (jeg købte stort stykke og skar dem selv ud)

Saucen

Karl Johan og andre rørhatte – mindst 200 g

1 æble

500 ml piskefløde

Kulør

1 løg

Koncentreret oksefond (2 spsk)

Salt og peber

Balsamico

Pommes frites

Kartofler i ønsket mængde – husk at de skrumper ind i ovnen

Salt

Peber

Olivenolie

2 kommentarer

 • Pernille

  Tusind tak for lækker opskrift – og til dit sprognørderi; hvad skete der med d’et i mørbrad? Mørbra’? Forklaring?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas Foodroar

   Velbekomme. 🙂
   Og det er fynboernes skyld …

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Shawarma - den bedste jeg har smagt