Grillet bearnaiseburger - så forkert, men dog så rigtig

Gaeta: Den italienske perle du næppe kender

Spaghetti con le vongole i Geata.

Spaghetti con le vongole på stranden i Gaeta. Hvis du rejser derned uden for højsæsonen, kan du få den smukke strand næsten for dig selv.

Gaeta – romernes badeby

Velkommen til Gaeta. En lille kystperle ved Det Tyrrhenske Hav mellem Rom og Napoli. Navnet får næppe en klokke til at ringe i hovedet på ret mange danskere, men det kan meget vel ændre sig, for med vores glubende appetit på Italien og alt italiensk er der al mulig grund til at tro, at stadig flere vil sætte turisthorderne i Firenze, Rom og Venedig på hold for en stund og i stedet gå på opdagelse i den lille fiskerby, som primært tiltrækker landets egne indbyggere.

Gaeta huser omkring 20.000 personer om vinteren – et tal der forøges markant i sommermånederne. Så hvis du ønsker at opleve byen uden ret mange turister, så undgå særligt august og september, hvor italienerne selv holder sommerferie. For Gaeta har noget, som mange andre byer misunder dem. Gaeta er nemlig udstyret med nogle helt utrolige strande, som blandt andet tiltrækker napolitanere og romere, der ikke har noget imod at køre de mellem halvanden og tre timer til det svalende vand og det hvide sand.

Særligt indtagende er Spiaggia di Serapo beliggende på byens ’bagside’, hvor også surfere nyder godt af de til tider velvoksne bølger og skønne omgivelser.

Og foretrækker man at se mere af kysten uden at få sand mellem tæerne, er der også dybe grotter, som med garanti vil vække begejstring hos familiens mindste. Mest indtagende er Grotto di Turcu.

Fiskerbyen Gaeta i det sydlige Lazio.

Fiskerbyen Gaeta i det sydlige Lazio.

Spis godt i Gaeta

Man kan naturligvis ikke sige Italien uden også at sige ’mangiare, mangiare’ – at spise. Og holder man af fisk og skaldyr, er der ikke mange steder i Italien, hvor du spiser bedre. For med fiskeriet som et af byens vigtigste erhverv gennem flere årtusinder er der en direkte tråd fra det, der bliver hevet op i nettene til det, der ender på gaetanernes og de besøgendes tallerkener.

Fisk og skaldyr er således stadig den vigtigste del af de lokales kost, og selv om man naturligvis godt kan opdrive en ’bistecca’ eller en stegt kylling, så bør du unde dig selv at spise mest af det, man gør bedst på disse kanter.

Man vil meget ofte støde på skaldyr i forbindelse med den allestedsnærværende pasta. Det har gennem årene været en uhyre billig vej til både proteiner og kulhydrater, og når man tilmed tilbereder det i en sauce fremstillet på solmodne tomater, følger også vitaminerne med. Og så skal det naturligvis skylles ned med et godt glas lokal hvidvin. Det siges jo også at være sundt for både krop og sjæl …

En klassiker er spaghetti vongole – altså en spaghetti med venusmuslinger iblandet olivenolie, hvidvin og persille, som er en personlig favorit hos denne signatur. De er urimeligt dyre, når man overhovedet kan få fat på dem på vore breddegrader, men hernede koster en velvoksen tallerken af velsmag typisk behagelige 10 euro.

Lækre grøntsager på markedet.

Lækre grøntsager på markedet.

Tip: Tag en tiella

Endnu mere lokal er specialiteten Tiella. Det er en slags tærte, som rent principielt kan have mange slags fyld. Den originale tiella – der har en søstertærte ved navn tielle i sydfranske Beziers  – er dog fyldt med sauterede blæksprutter i tomat. Den serveres enten lun eller kølig, og det er på alle måder smagen af Gaeta i én bid. Den smager aldeles fremragende.

Det er naturligvis omsonst at nævne alt det, du skal spise i denne del af Italien. Men du kommer heller ikke uden om de lokale oliven. For netop disse små grønne og brune kugler er blandt de mest efterspurgte fra Støvlelandet, og det skal sandt for dyden siges, at de udgør et usædvanligt godt makkerpar med et glas rødvin på din terrasse, før middagen bliver indtaget.

Hvis du ønsker at opleve et Italien, som de færreste danskere har prøvet, så book en bolig i Gaeta. Her er garanti for både velsmag, lokale oplevelser og fantastiske strande.

To restauranter du skal besøge:

Trattoria Il Ritrivo: Her får du de samme retter, som de andre steder. Bare bedre. Snyd ikke jer selv for den blandede antipastitallerken med blandt andet marineret torsk, friterede miniblæksprutter, grillede blækspruttearme. Molto buono.

Pesce frittate miste.

Pesce frittate miste.

Palm Beach: Strandbarer og –strandrestauranter har ofte et – med rette – tvivlsomt ry. Det er ikke tilfældet her. Fremragende og fornuftigt prissatte fiske og skaldyrsretter, der i turismens ædle ånd naturligvis også kan byttes ud med burgere med pommes frites eller en hotdog.  Udsigten over Spiaggia di Serapo er i sig selv det hele værd.

Niklas Roar var inviteret til Gaeta af Campaya.dk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Grillet bearnaiseburger - så forkert, men dog så rigtig