Let og lækker tunsalat til frokostbordet eller madpakken

20 ting du ikke vidste om Sverige og svenskerne

Niklas Roar svensker - ting du ikke vidste om svenskerne - Foodroar

Man må faktisk godt sige noget om svenskerne, når man gør det af kærlighed. Og så er jeg i øvrigt halvt svensk. (Collage: Jes Roger Petersen)

20 ting du skal vide om Sverige og svenskere.

Som halvsvensker med et ikke uvæsentligt antal besøg hinsidan siden jeg var spæd, føler jeg det magtpåliggende at gøre en række ting klart om vort svenske broderfolk.

Kan du gætte min oprindelse ud fra min DNA-test?

Vi ligner hinanden fysisk, og vores samfund har mange ligheder. Alligevel er der en række punkter, hvor vi er forbløffende forskellige. Se bare her.

(Disclaimer: Ikke alle oplysninger er verificerbare)


 1. Sverige er faktisk det eneste sted i verden, hvor bilisterne konsekvent kører mindst 10 km/t. langsommere end tilladt.
 2. Hvor danskerne som udgangspunkt altid ser på, hvor lille og kompakt og lavt motoriseret den nye bilerhvervelse skal være, går svenskerne den modsatte vej. Hvis  der på noget tidspunkt er en overvejelse om at skulle medbringe en Ingeborg IKEA-vase eller en sparkstøtting, skal bilen være stor. Meget stor.

  HUSKER DU AT FØLGE MIG PÅ FACEBOOK?

 3. Prisen på en spritny Volvo må aldrig overstige prisen på tre kasser Pripps Blå.
  volvo-v90
 4. Svenskerne har af samme årsag gennem mange år haft store problemer med biler, der blev stjålet og solgt til Østeuropa. Det problem lider vi ikke af i Danmark. Ikke engang rumænerne vil have vores usle bilpark.
 5. En såkaldt ‘svensk udkørsel’ er en særlig indkørsel fra sidevej til hovedvej, hvor personen venter indtil du er estimeret 20 meter fra ham/hende/hen og så trækker ud, så du må blokere bremserne og derefter ligge bag vedkommende i mindst ti minutter med en hastighed på 45 km/t, hvor du må køre 70.

  11 uhyggelige ting du ikke vidste om gluten

 6.  Svenskerne kan ikke lide rusmidler. Det giver i store træk livstid bag tremmer, hvad enten du har en pose hjemmedyrket pot eller sælger brun heroin på det lokale fritidshjem. Til gengæld kan du købe to kilo bland-selv slik for en femmer.
 7. Dansk rugbrød kan ikke spises med svensk pålæg og omvendt.
 8. Svenske kyllinger, grise og køer smager langt bedre end de danske.
 9. Det samme gør skånske kartofler.

  10 svenske madvarer du er nødt til at kende

 10. Det er en myte, at svenskere er regelrette og aldrig bryder loven. For eksempel var der en ældre herre, der i 1990 fik en bøde på 50.000 svenske lire for at have kørt 20 kilometer i timen for stærkt på motorvej E20 i udkanten af Helsingborg. Speederen i hans Saab 900 havde sat sig fast.
 11. Det kan være at se forskel på en svensker og en nordsjællænder. Han i marineblå shorts, som poloen er stukket ned i samt sejlersko forneden. Håret er halvlangt og stramt trukket tilbage med voks. Hun er blond med flotte træk og underspillet makeup. Du kan kun afsløre dem på den subtile forskel, der ligger i de oftest flade hæle hos den svenske kvinde og Volvonøglen i karabinhagen hos manden.
 12. Sverige er det sikreste land i verden. Man har ikke haft en trafikulykke siden midthalvfemserne. De eneste ikke-naturlige dødsårsager sker i dag, når en svensk mand hopper ud fra et bjerg, efter svensk kvinde har fortalt ham, at de skal i IKEA.
 13. Mens Danmark er et ynkeligt ‘utskit av kalk och vatten’, som vi lærte i Von Triers ‘Riget’, består Sverige af 70 procent skov, 20 procent søer og 10 procent kvindelige kriminalforfattere.
  stig-helmer
 14. Du risikerer aldrig at blive inviteret til spontan fest en lørdag i Sverige. Med mindre det sker i tidsrummet 11.30 – 12.15, hvor det statsmonopoliserede Systembolaget holder åbent.
 15. I Sverige er kun ABBA større end kvindefodbold.
 16. Svenskerne er mere musikalske end danskerne og har stolte traditioner for både kor og fællessang. Ligeledes stammer et utal af store internationale navne og producere herfra. Men husk nu på, at de også har givet os Dr. Bombay, Vikingarna og Basshunter.
 17. Svenskerne har to rundkørsler per indbygger.
 18. Svenskerne har to feminister per kvinde.
 19. Svenskerne kan lide trav, snus og noget, der hedder bandy.
 20. 11 procent af medarbejderne i Stockholms it-virksomheder er ikke millionærer. Seks procent af disse er kvinder, og der forventes på den baggrund nye kønspolitiske tiltag fra Riksdagen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Let og lækker tunsalat til frokostbordet eller madpakken