Lækker sommersalat til grillmaden

Føtex – jeg kan ikke mere

Føtex dårlig service

Mit kærlighedsforhold til Føtex er iskoldt (Foto: Peter Grosen/Collage: Jes Roger Petersen.

Føtex, jeg ved ikke, om jeg kan mere. Jeg har ellers gjort mit bedste for at vores forhold kunne vare ved. Jeg har besøgt dig igen og igen og troligt indkøbt de varer, du har tilbudt. Jeg har gennem årene set, hvordan der er kommet stadig mere økologi og eksotiske madvarer på hylderne, og jeg har givet mine børn hundredvis af samlekort med både dyr og Smølfer.

Men jeg ved ikke, om det kan fortsætte. Jeg føler ikke, du gør noget for mig. Jeg mangler gensidighed i vores forhold. Jeg lægger ikke under 40.000 kroner hos dig hvert eneste år, og du er klart det supermarked, jeg besøger oftest. Som regel foregår vores møder på enten Fisketorvet eller Vesterbrogade, men jeg har været i dig mange andre steder.

LÆS OGSÅ: 12 ting der gør mig lykkelig

Men nu har jeg virkelig mistet lysten. Havde jeg være jyde, ville jeg sige det, som det var. At du har været træls gennem en længere periode. Og jeg ved snart ikke, hvor jeg skal starte. Men lad mig da gøre det alligevel.

Som så mange gange før, skulle jeg i weekenden købe et rugbrød i din bagerafdeling. I ved, den hvor man også kan købe alt fra magasiner til tobak og spiritus. Jeg ventede, og jeg ventede. For jeg kan godt lide jeres softkernebrød. Og det var egentlig ikke, fordi jeg ventede på, at nogen skulle dukke op. For der var som altid rigeligt fremmøde bag disken. Hele tre unge kvinder. Men kun en betjente en anden kunde. Og det gik hun gik i stå med, da en afdelingstelefon ringede. De andre kiggede på. Det kunne jeg sådan set godt leve med. Den slags sker. Vi kan alle have en sløv dag, hvor vi ikke rigtigt får noget fra hånden. Men problemet er, Føtex, at det ikke er første gang. Det er heller ikke femte eller tiende gang, det sker. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har stået med eller uden et træt barn på armen, mens der har stået tre eller fire piger bag disken, hvoraf en enkelt på en god dag lægger et eller andet på hylderne eller tørrer af.

Det er ikke pigernes skyld, Føtex. Det er jer, der skal lære dem, at kunden altid er vigtigst. Det er lidt som på en restaurant. Hvis der ikke meget hurtigt kommer en tjener, der viser at hun eller han har set dig og straks vil være hos dig, så kan det hele være lige meget. Så kan maden være nok så god. Lad dem fortælle, at de har sørens travlt, og at de beklager. Men lad dem anerkende din eksistens og vise, at du som kunde betyder noget for virksomheden. Der står sandsynligvis på side 1 i håndbogen for servicefag, at kunden skal plejes.

LÆS OGSÅ: 9 umulige ting når man er far til en pige

Håbløse selvbetjeningskasser

Nå men, er det virkelig så galt? Ja, Føtex, men det er jo ikke den eneste grund til, at jeg har mistet lysten til dig. Dine selvbetjeningskasser er næsten endnu værre. Jeg er med på, at du skal spare. Alting er jo blevet så dyrt i vore dage. Du vil gerne spare på personalet. Derfor har du bygget selvbetjeningskasser. Ideen var sikkert god. Du fik den nok fra England. Men du kunne ikke få systemet til at glide her i Danmark. Selv ved selvbetjeningskasserne var der kø. Kunderne endte med at stå meget længere tid her end ved de betjente kasser. Og dit tvivlsomme sociale eksperiment med at fjerne den sidste kontakt mellem kunde og ansat mislykkedes. For aldrig blev kontakten større. Aldrig måtte en ung mand eller kvinde så ofte hen til en selvbetjeningsautomat og hjælpe til, når vinen skulle scannes ind. Når bananerne ikke blev registreret af laserlæseren. Når vægten ikke passede. Når der skulle bruges to poser. Når et tilbud ikke var registreret. Eller når lortet slet og ret ikke virkede. Og det gjorde lortet ofte ikke.

Nu indvender du måske, at jeg bare kan lade være med at bruge dem. Men det er desværre ikke helt rigtigt, Føtex. Ofte handler jeg i weekenden på Fisketorvet. Og lørdag og søndag morgen har du slet ingen betjente kasser åbne.

LÆS OGSÅ: 11 uhyggelige ting du ikke vidste om gluten

Jeg har gennem årene mødt masser af søde kasseassistenter i Føtex. Hjælpsomme og smilende. En gang rejse en sød kassedame sig op og lod min otteårige sidde i kassen og scanne vores varer ind. Slev om der var andre kunder. Den slags overskud skal belønnes. I stedet går det hele op i mislykket effektivitet og manglende uddannelse af unge mennesker, der sidder ved kassebåndet og ikke aner, hvad de skal finde et forsvundet stregkodenummer på, når de ser noget så atypisk som en avokado, en pomelo eller sågar en eksotisk pose ærter.

Ældre herre fik ikke hjælp

Omvendt har jeg også oplevet det modsatte. Oplevet ligegyldigheden og det manglende initiativ, da en ældre herre foran mig i køen, som næsten ikke kan holde på sine varer, er så uheldig at tabe sin netop betalte smørrebrødsbakke, der ikke er lukket ordentligt. Jeg hjælper ham med at samle den op, men smørrebrødet er endt på gulvet. Kassedamen gør intet. Jeg spørger hende venligt, om den stakkels mand ikke må få en anden bakke. Jeg får ondt af ham. Han har en rollator, og det er tydeligvis et stort projekt for ham at komme ned at handle. Hun siger først nej, og manden vil ikke være til besvær. Først efter at have bedt flere gange, ender det med, at kasseassistenten irriteret ringer efter sin overordnede, som så giver tilladelse til, at han kan få en ny bakke. Han får den i sine rystende hænder. Men ikke med et smil. Ikke med nogen form for menneskeligt overskud, konduite eller fleksibilitet.

Vi har alle et særligt ansvar for at behandle vores ældre medborgere med den fornødne respekt. Det tror jeg også, du mener, Føtex. Måske skal du være grundigere i oplæringen af kasseassistenterne? Måske skal du lære, at en ny omgang smørrebrød til en værdi af 49 kroner er godt givet ud på den lange bane. En hel kassekø overværede den uværdige scene. Det får ingen noget ud af, Føtex.

LÆS OGSÅ: Jeg er blevet forelsket

Der er jo ikke fordi, der ikke er andre, der bejler til mig. Andre der vil have mig. I min nærhed findes både SuperBrugsen og Irma, hvor især sidstnævnte efter danske forhold yder fremragende service. Og så er der jo lavprissupermarkederne. Men du er jo ikke nogen tøjte og slet ikke billig nok til at skulle dyste mod hverken Netto, Aldi eller Lidl. Jeg forventer jo mere af netop dig. Det er derfor, jeg er blevet ved med at komme i dig igen og igen.

Jeg ved heller ikke, om jeg kan holde helt op. For du ligger så godt. Men i første omgang vil jeg holde en pause i vores forhold sommeren over og måske kun falde igennem, hvis du virkelig byder dig til en sen aften med et fristende booty call af et tilbud.

Føtex. Vis mig, at jeg går glip af noget. Vis mig, at jeg ikke skal droppe dig helt til fordel for andre. Vis mig, at du har noget på hjerte. At du vil noget andet end manglende engagement, ligegyldig service og håbløse selvbetjeningskasser.

Føtex, vil du mig overhovedet? Eller vil du kun have mine penge?

6 kommentarer

 • Spot on.
  Virkelig velformuleret budskab. En fornøjelse at læse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Tusind tak, søde Gitte. Det er dejligt at høre nogen, der deler min opfattelse af arrangementet. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte

  Kan nikke genkendende til hele din fortælling.. Min mor og mormor har handlet i Føtex i Bolbro (Odense V) igennem 40 år.. alle medarbejdere kender dem. Er selv mest il Føtex, men er blevet mere alsidig og så er hende “utro” når der er gode tilbud hun ikke kan hamle op med andre steder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Hej Dorte
   Forsinket tak for din besked. Det er dejligt at høre, at jeg ikke står alene med disse oplevelser. Jeg håber, vi alle i fællesskab kan gøre noget ved det.
   Kh
   Niklas

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super tekst og tanker.
  Håber alle læser med – ikke kun fødevarebutik-personale …

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Tusind tak, søde Marina. Det var sødt af dig at skrive. Jeg beder også til, at nogen læser med. For hvordan kan vi ellers få ændret på procedurerne.
   KH
   NIklas

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lækker sommersalat til grillmaden