Ribbenssteg med varme krydderier og smag af jul

Jeg kan ikke bage – kan du gætte, hvad det er?

Længere ned i teksten afslører jeg, hvad dette egentlig er.

Længere ned i teksten afslører jeg, hvad dette egentlig er. Det er næppe, hvad du tror …

Og det skete i de dage, at jeg i et anfald af overmod og manglende selvindsigt besluttede mig for at bage.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg trods min enorme interesse for madlavning aldrig har fundet det det mindste interessant at bage. Måske fordi jeg ikke kan finde ud af det. Eller omvendt. I hvert fald betyder det i praksis, at jeg aldrig eller kun meget sjældent bager andet end pizzaer.

Men fanden tog ved mig, og da jeg havde besluttet mig for at lave ribbensstegssandwiches af resterne fra gårsdagens ribbenssteg, tænkte jeg, at jeg var nødt til at lave bollerne selv.

OPSKRIFT: Den lækreste ribbenssteg med en smag af jul

Men det måtte for guds skyld ikke blive nogle af de der boller, jeg husker med gru fra caféburgeren i 90’erne, hvor de vejer et halvt kilo og tager al fokus fra indholdet. Derfor søgte jeg rundt på det der internet, og efter at have kigget på et par opskrifter, der så alt for komplicerede ud, og hvor de skulle ind og ud af ovnen i flere omgange, fandt jeg en passende en af slagsen hos en amerikansk foodblogger ved navn Life Made Simple.

Bollerne så flotte ud, og opskriften så så tilpas overskuelig ud, at selv jeg ikke burde kunne fucke up.

OPSKRIFT: Her er de bedste boller i karry

Men der er en stor forskel på, hvad der ikke burde kunne gå galt, og hvad jeg faktisk kan finde ud af, når det gælder bagning. Og jeg måtte endda gøre det hele i hånden, da min KitchenAid, som jeg købte i Santa Barbara for snart ni år siden, netop har givet op (hvis en interesseret sponsor læser dette, så MANGLER JEG EN NY KØKKENMASKINE, tak – hørte i det Kitchentime.dk?) .

Nå, jeg kan vist ikke skyde hele skylden på den manglende maskinpark, men måske i stedet skyde skylden på vejret. Tror jeg. For er det ikke noget med, at det har stor betydning for gærets evne til at hæve, hvordan luftfugtigheden og temperaturen arter sig? …

FØLG MIG PÅ FACEBOOK OG FÅ ENDNU FLERE FANTASTISKE BAGETIPS 😉

Okay. Lad mig vise, hvordan brioche-bollerne skulle have set ud.

Sådan så Natalies Brioche-burgerboller ud på http://lifemadesimplebakes.com

Sådan så Natalies flotte Brioche-burgerboller ud på lifemadesimplebakes.com

Jeg lagde ud med at blande vand, mælk og gær, hvorefter jeg tilføjede de øvrige ingredienser. Jeg syntes egentlig, at jeg overholdt mængderne. Men allerede fra begyndelsen blev jeg irriteret. Jeg mindedes, hvorfor jeg hader at bage. Lortet klistrede. Jeg hader klister. Det var hårdt ad helvede til at røre rundt i, og da jeg ifølge opskriften burde have stået med en dej, jeg kunne lave en kugle af, stod jeg med en grød. Jeg læste et andet sted, at man ikke skulle lægge mere mel i, da det blot ville gøre bollerne massive.

Jeg lagde det til hævning, og en time eller to efter var grøden blevet dobbelt størrelse. En lille succes.

SPAR MANGE PENGE PÅ RESTAURANTBESØGET FØRST PÅ UGEN MED EARLYBIRD

Da jeg så skulle forme boller med hænderne og samle enderne på midten kom hidsigheden tilbage. Jeg prøvede at få grøden ned på en bageplade, men det hang fast i mine hænder, og jeg begyndte at råbe ukvemsord. Det flød ud, da jeg lagde det på pladen, men jeg tænkte, at det måtte gå. For i hvert fald ville de ikke blive massive og tørre.

Her skulle de så ligge en time og hæve videre. Desværre i selskab med det frygteligste produkt menneskeheden nogensinde har opfundet. Værre end både landminer og brintbomber tilsammen.

Jeg taler naturligvis om husholdningsfilmen. Rendyrket ondskab på rulle. Og denne elendige plastfilm, der enten krøller sammen eller nægter at sidde fast på den beholder, der skal dækkes ind, skulle endda smøres med fedtstof for at undgå, at bollerne kom til at sidde fast.

Jeg mærkede tårerne presse sig på, mens jeg afrevet stykke plastfolie efter plastfolie måtte opgive at få det til at sidde fast, og jeg selv smurt ind i olivenolie og indestængt vrede så min drøm om smukke burgerboller fedte ud i intetheden.

Sådan så de ud, da plastfilmen var kommet på.

Sådan så de ud, da plastfilmen var kommet på.

Til sidst lykkedes det halvt, og jeg satte mig ned og forbandede højlydt hele projektet og skrev ‘Burgerboller’ på en indkøbsseddel.

Jeg gik ud og handlede og kom så tilbage.

Bollerne var blevet værre end før. De var nu smeltet sammen, og jeg blev påny ramt af opgivenhed og en følelse af utilstrækkelighed. Jeg havde lyst til at smide det hele ud.

PÅ dette tidspunkt havde jeg mest lyst til at lægge mig ned i fosterstilling eller alternativt at kaste dem ud af vinduet. Hvis ellers ikke de små sataner i så fald havde klistret sig fast til mine hænder ...

På dette tidspunkt havde jeg mest lyst til at lægge mig ned i fosterstilling eller alternativt at kaste dem ud af vinduet. Hvis ellers ikke de små sataner i så fald havde klistret sig fast til mine hænder …

Jeg prøvede at pensle et par af dem med det resultat, at de faldt helt sammen. Jeg kastede i arrigskab penslen ned i vasken og prøvede i stedet at dryppe olien ned på bollerne. Eller hvad man nu kan kalde dem.

Det gik heller ikke, og jeg lagde dem i ovnen.

Efter fem minutter var de så blevet så hårde, at jeg kunne pensle dem. Og jeg fik påny mod på livet.

LÆS: 21 ting vi kan lære af italienerne – og omvendt

Desværre hævede de ikke nævneværdigt i ovnen. Så da jeg tog dem ud, lignede de alt andet end burgerboller.

På dette tidspunkt kunne jeg heldigvis kun grine af resultatet. Og … jeg fik en tanke.

Jeg havde nemlig ikke lavet burgerboller, men derimod en flok fremragende panini. Måske lidt for salte, men dog panini.

Så jeg skar med et vist besvær en af dem op og lavede denne ribbensstegspanino.

Sådan endte den med at se ud. Ikke så dumt faktisk. Men nogen burgerbolle er det ikke ;-)

Sådan endte den med at se ud. Ikke så dumt faktisk. Men nogen burgerbolle er det ikke 😉

Hvad har jeg så lært af det hele?

 1. Jeg kan stadig ikke følge en opskrift
 2. Jeg kan åbenbart bage panini
 3. Hvis jeg vil bage en chokoladekage, finder jeg fremover en opskrift på scones eller femkornsbrød.

Hvordan skal jeg nogensinde få lært at bage? Tips og tricks modtages hellere end gerne forneden. TAK! <3 <3 <3

23 kommentarer

 • Hehe fantastisk læsning 😉 Du er mere end velkommen til at komme med i køkkenet en dag, når jeg har madkundskab med min 7. kl eller valghold. Så skal vi nok få bagt boller 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Fantastisk!!
  Jeg vil så sige, at jeg tror ikke du skal tilføje mere mel, men derimod skal de æltes i laaaang tid. På maskine vil det måske tage 5-10 min. Så kan du selv forstille dig hvor lang tid det vil tage i hånden. Grunden til det skal æltes i lang tid er, at der skal skabes glutenstrenge. Dejen vil simpelhen ændre konsistens og blive mere fast og vil ikke klistre så meget. Mange opskrifter lægger ikke vægt på vigtigheden af æltning, så mange tror at de ikke har mel nok i dejen. Foreksempel dej til teboller er meget klistret og da jeg lavede dem 1. Gang smed jeg også mere mel i, men det skal man ikke for så bliver de ikke luftige. Lang æltning er the Key! …

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  Tak for grinet.
  At der ikke må tilføjes ekstra mel skal tages med et gran salt, da der er stor forskel på melets kvalitet og sugeevne… Hvis melet bl.a ikke har stået lufttæt/tørt nok er der i forvejen en masse væske i, som det har suget fra omgivelserne. Erstatter man rx derudover margarine med olie skal man yderligere regne med at bruge mere mel.
  Dejen skal kunne slippe dine fingre, men stadig være tilpas klistret. Det er sådan jeg har lært det, men alt kommer med erfaring 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Hej Birgitte.

   Tak for din besked. Jeg prøver med mere mel næste gang 🙂 Hvis der bliver en næste gang … 😉
   Glædelig jul.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Halime

  Det er ikke så let at komme sikkert i mål første gang, med lidt øvelse står du med færdig bagte boller og familien vil vågen af duften 😊 Tro på dig selv, så kommer resten af sig selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Hej Halime

   Tak for din besked. Det kunne være, jeg skulle prøve igen en dag. Man skal jo aldrig give op – eller hur? 🙂
   Ha’ en dejlig dag.
   Niklas

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Hold nu kæft – det er længe siden jeg har grint så meget, tak for det 😂😂😂 er sikker på bollerne i forklædning smagte dejligt. Giv ikke op – det skal nok komme. Men ja – må erkende at jeg kender til det alt for godt. Stod en gang med fondant (lorte- klister-ler- sukker-helvedet) og skulle rulle på en bryllupskage, mens det var 30 grader og pissede ned, så fugtigheden var ca 99 indendørs. Det blev bare aldrig skidegodt. Og har faktisk ikke brugt fondant siden. Nogle kampe skal man bare opgive 😝😝🙈

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Hej Anette

   Tusind tak for din søde besked. Om ikke andet kan mine elendige bageevner åbenbart bringe smilet frem hos folk 😀

   Jeg ved ikke, om jeg skal give helt op. Eller om jeg skal prøve igen. I hvert fald kaster jeg mig aldrig over bryllupskager 😉
   Glædelig jul

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Hej Niklas
  Giv ikke op, når du først får knækket koden så bliver alle lykkelige over alt det hjemmebagt brød du kommer slæbebåde med 👍👍
  Lidt tips fra mig og så masser af mod til st springe ud i det igen igen igen …
  Nu har jeg ikke læst opskriften men
  1. vandet må ikke være for varmt,
  2. Rør væsken salt sukker sammen og så mel i, hvis det er i hånden så brug klør 5

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Hej Lotte

   Tak for det. Jeg tror, jeg vil prøve igen. For om ikke andet synes folk åbenbart, det er sjovt, at jeg er så elendig til det. Men jeg skal vise dem, skal jeg 😀
   KH og glædelig jul herfra.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hold nu k*** – jeg elsker din artikel! Det er dagens bedste griner. Simpelthen! Jeg ønsker dig virkelig held og lykke med dine fremtidige bage endevours. Jeg vil helt sikkert følge med på siden 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Hej Tina – Tusind tak. Når man nu fejler i køkkenet, er det dejligt, at man i det mindste kan bruge til til at udstille sig selv og underholde lidt. 🙂 Jeg har ved flere lejligheder tjekket din blog ud. Det ser virkelig lækkert ud. Og du KAN jo bage. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jane

  FOR fanden en god griner – trøst dig med jeg gamle kone på 50 kan sgu ikke engang bage de pakker man bare skal komme vand og olie i – det smager rædselsfuldt😫😫jeg er ellers en haj i køkkenet og har drevet egen Resturant men BAGE NEVER ever 😂😂😂😂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Hej Jane
   det er faktisk virkeligt fedt at høre, jeg ikke er den eneste. For mange mennesker kæder de to ting sammen. Men bare fordi man kan spille fodbold, behøver man ikke at kunne spille basket. 🙂
   Tak for sødt input. Og glædelig jul.
   Lad os kigge på at åbne et konditori efter nytår 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Alt begyndelse er svært men kan læres min sviger far er i en alder af 63 år begyndt at bage brød godt nok af brødblandninger men han er glad og stolt og det smager godt og det er da vigtiger end hvilke pose melet kommer fra vil så sige i forhold til kage blandinger det kan gå galt har et par kamarater der i mangel af ovn troede de kunne koge en kage det kan man ikke de selv samme har forpurret en bolle blanding da de ikke havde læst der var gær i og derfor tilføjet en helvpakke behøver jeg fortælle de var monster store og smagte skrægtelig af gær men som sagt alt begyndelse er svært op på hesten igen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Hej Heidi

   Tak for din besked. Jeg giver ikke op endnu. I hvert fald ikke så længe, andre åbenbart finder mine umuligheder tilpas underholdende. 😀 Måske skulle jeg starte en madkanal op, hvor jeg kun ødelægger bagværk med mit manglende talent. 🙂

   Glædelig jul.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Iben

  Ha ha ha ha 😀
  Dette er REN genkendelse!
  Hvor er jeg glad for at jeg ikke er den eneste der kan fucke enhver brødopskrift op 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Det er så god underholdning det her 😂😂👏🏻👏🏻 Men brød er også noget jeg hader at bage… brødblandinger 😉😉😂😂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Haha, tusind tak Tina. Jeg er meget tæt på at kaste forklædet i ringen. Men på den anden side. Jeg skal jo lære det på et tidspunkt. Og i det mindste kan jeg åbenbart få andre til at trække på smilebåndet af min håbløshed 😀
   Brødblandinger skulle jeg måske kigge nærmere på 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Misja

  Bageblandiger må simpelthen være vejen frem- også selvom det i nogen kredse vil medføre et kælenavn som “pulverheksen”
  Bageblandinger er gennemtestet og kan IKKE gå galt. På de fleste er der endda sendt den rette mængde gær med også- så du kun skal måle vandet op 💕💕💕

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Hej Misja
   Du har vist ret. Måske er det vejen at gå. Men så lærer jeg det jo aldrig rigtigt 😉 Og i det mindste kan det få andre til at føle sig som mesterbagere, når de ser, hvor elendig jeg er 😀
   <3 Tak for din besked.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Jeg sværger.. Jeg har sjældent grinet så meget som jeg gjorde imens jeg læste dette indlæg 😂😂 Jeg har simpelthen ondt i maven af at grine nu og jeg er derfor NØD til at dele den på min side så andre kan få et ligeså stort grin 😂😂 Bedre held næste gang 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas

   Hej Heidi
   Haha, det var sødt af dig at skrive. Og sødt af dig at dele. Så kan mine elendige evner i bagekøkkenet i det mindste bliver til glæde for nogen. Når de bare ikke skal spise dem 😉
   Jeg er næsten nødt til at fortsætte. Måske kan jeg skabe mig et navn på at være landets dårligste bager 😀 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ribbenssteg med varme krydderier og smag af jul