Her er de tre tip til en virkeligt god kødsauce (ragù)

21 ting vi kan lære af italienerne og omvendt

romani

Italienerne og Italien kan så meget. Men på visse punkter er det bare meget bedre i Danmark.

Mine efterhånden ganske mange rejser i Italien har fået mig til at tænke lidt over, hvad man egentlig kan tage ved lære af af italienerne, og hvad vi virkelig bare skal prise os lykkelige over i Danmark. Her følger således en række stærkt personlige betragtninger i vilkårlig rækkefølge.

FIND DE BILLIGSTE FLYBILLETTER TIL ITALIEN MED MOMONDO

👎Hastighedsbegrænsninger er altid vejledende. Som udgangspunkt kører man mindst 20 km/t over det angivne tal. Alt andet er en rød klud i øjnene på medtrafikanterne.

👎Fuldt optrukne midterstriber er ikke et udtryk for, at man ikke må overhale eller køre ved siden af hinanden. Det er altid op til den modkørende at være opmærksom.

👍Stringbikinien er tilbage i stor stil. Bæres af 80 procent af de kvindelige badegæster. En savnet sag – godt hjulpet på vej af runde, solbrune italienske bagdele.

👎Den klassiske stramme herrebadebuks – i daglig tale kendt som Speedo’en – er her stadig og står for cirka 40 procent af herrernes påklædning på stranden.

👍Fodpedaler på offentlige toiletter. Det er bakterieneurotikerens drøm og virker klart bedre end de der fandens fotoceller, hvor man forgæves står og fægter med fingrene.

👌Mad tages alvorligt. Alle har en mening om den, og råvarernes kvalitet er afgørende.

gaeta2

👎Køkultur er ikke-eksisterende. Det er først til mølle i alle henseender. Særligt i bilkøer er der altid en mulighed for at tage den indenom i rabatten eller nåja, modsatte vejbane.

👍Man komplimenterer. Italienere er besatte af skønhed. Så har du et kønt barn eller ægtefælle eller en velsiddende sko eller kjole, får du det at vide. Lad os blive bedre til det derhjemme, tak.

Min kone på Sicilien. Jeg sørger altid for at komplimentere hende, så ofte jeg kan. Det er som regel en god investering i et parforhold- og meget udansk.

Min kone på Sicilien. Jeg sørger altid for at komplimentere hende, så ofte jeg kan. Det er som regel en god investering i et parforhold- og meget udansk.

👁Øjenkontakt. Kassedamen, den forbipasserende, servitricen, issælgeren… Altid øjenkontakt og antydningen af en diskret flirt. Lad os blive bedre til det derhjemme, tak.

👍Alkoholindtaget er markant mindre (mit eget inklusive). Man ser meget sjældent unge komme råbende og vaklende med opkast i mundvigen.

 

👍Børn på restauranter. Børn er (utroligt nok!) en integreret del af livet i Italien. Også den del, der foregår uden for hjemmet. Man bliver aldrig set skævt til, når man har børn med ude at spise. Og klokken 22.30 er der stadig masser af glade unger i byen.

OPSKRIFT: Spaghetti med BLOGmuslinger

👧Børn er i det hele taget populære. De bliver spurgt til, klappet på kinden, rost og draget omsorg for. Vidunderligt.

👎Til gengæld koster ALT penge. Om ordet gratis eksisterer på italiensk, ved jeg ikke, men noget synes at have spillet fallit.

👎👎👎Strandturen er svinedyr. For en nordbo er der bare noget fundamentalt forkert ved, at 95 procent af alle strandstrækninger er plastret til med private lidoer, hvor det koster mellem 25 og 40 euro per dag for to solsenge og en parasol.

En sjælden gratis spiaggia - her i smukke Polignano a Mare.

En sjælden gratis spiaggia – her i smukke Polignano a Mare.

OPSKRIFT: Penne pommodoro – sikkert børnehit

👎Legepladser koster ofte også penge. Det samme gør det at køre på motorvej, parkere, gå på museum, sætte sig ved et restaurantbord (kuvertpris), gå på offentligt toilet osv osv. Det er ikke okay.

👍👄Fodbold i tv: I Danmark en flok tidligere landsholdsspillere med masser af ekspertise og typerende automatismer. I Italien en kvindelig model iklædt lækre kjoler fra Milano. Sorry Peter Møller og co. Før og efter kampene foretrækker denne gamle, reaktionære stodder altså at se på smukke damer. 1-0 til Italien og velina-traditionen.

👎👎👎Biludlejning er et helvede. Samtlige udlejningsselskaber har indtil videre forsøgt og er lykkedes med at tørre mig. Hver gang med nye ting. Unødvendige forsikringer, mærkelige ekstragebyrer og min seneste favorit: Du modtager bilen fuldt tanket og skal aflevere den tom. Den fulde tank koster 130 euro – et interessant beløb for 50 liter diesel. Ligeledes indrages selvrisikoen hvis andre laver en skade på din bil, når den er parkeret (dækker nok 80 procent af alle skader). Lær af fremragende Spanien, hvor alt er meget nemt og desuden koster under det halve.

👍🍷Billig er til gengæld bordvinen eller indgangsvinen. Hvis man bare vil have et glas eller en ukompliceret flaske, koster det ikke en skid. Derhjemme koster den billigste flaske nogle gange små 400 kroner. Som man skal skamme sig over at bestille. Ikke okay, danske restauratører.

bologna-vin

DEN SAMME RESTAURANT MED 1/3 NEDSLAG I PRISEN – KLIK HER

👍Ethvert Supermarked har en bemandet delikatesseafdeling med salumi og oste. Det har ikke engang nogle af landets største supermarkeder derhjemme. Det er pinligt og uværdigt, Danmark. Sæt i gang.

OPSKRIFT: Her er de tre tip til den perfekte kødsauce (ragù)

👍Skønhed og æstetik. Tusinder af års kulturarv står, som var det netop bygget. Man værner om fortiden. En tanke sendes til Københavns Kommune for at have ødelagt hele havnefronten og Carlsberg for at fucke et historisk smukt område up big time.

👎Til gengæld kan viljen til at prøve noget nyt ligge på et ganske lille sted. I Toscana spiser man toscansk, på Sicilien spiser man siciliansk. Og sådan er det! Jeg har endnu til gode at støde på en vietnamesisk eller indisk restaurant i Italien. Mine efterhånden ganske mange rejser i Italien har fået mig til at tænke lidt over, hvad man egentlig kan tage ved lære af af italienerne, og hvad vi virkelig bare skal prise os lykkelige over i Danmark.

MADFILM: Se min rundtur i dejlige Bologna her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er de tre tip til en virkeligt god kødsauce (ragù)