Mammas grytkyckling - fra min mor til dig

Chicken Vindaloo – hot curry fra Sydindien

Chicken vindaloo - dampende hot på flere måder.

Chicken Vindaloo – dampende hot på flere måder.


Der findes sandsynligvis lige så mange opskrifter på chicken vindaloo, som der findes indiske husmødre. Eller noget.

Jeg ville derfor ikke blot være en arrogant nar, hvis jeg sagde, at denne var den bedste. Det er den naturligvis ikke. Men jeg lover, at den er god, og at du næppe bliver skuffet.

Jeg har før skrevet om min interesse for det indiske køkken her på bloggen, og det er med garanti ikke sidste gang. Noget af det, jeg holder allermest af ved indisk mad er den eksplosion af dufte og smage, som møder dig, allerede når du  går i gang med at tilberede den. Jeg følger sjældent en helt konkret opskrift, og det tog mig lang tid, før jeg syntes, at de begyndte at minde om de retter, jeg fik på mine indisk-pakistanske yndlingsrestauranter.

Se blandt andet denne lækre, vegetariske Daal

Men øvelse gør som bekendt mester, og jeg synes efterhånden, at jeg har fået en god fornemmelse for, hvad der virker, og hvad der ikke gør.

De rigtige krydderier

I begyndelsen kunne jeg næsten ikke lægge krydderier nok i de forskellige curries, og det blev somme tider en omgang kønsløs miskmask uden mål og med. Senere fandt jeg ud af, at man nok snarere skal vælge en enkelt ingrediens og gøre den til rettens stjerne, og så dæmpe de andre indtryk lidt.

Denne ret er blevet til efter mange mærkelig forsøg, og jeg ved egentlig ikke, om jeg overhovedet må kalde den Vindaloo – aloo er jo noget med kartofler, og dem har jeg valgt at undlade. det behøver du dog ikke. Det gjorde man heller ikke i

Den oprindelige ret fra Goa i Sydindien var afledt af carne de vinha d’alhos, som var de portugisiske sømænds ret med svinekød i en marinade af hvidløg og rødvin. Den blev dog senere indificeret og tilsat rigelige mængder chili og lokale krydderier.

I dag er det kendetegnende for en vindaloo, at den indeholder vineddike, sukker og ingefær. Ellers tror jeg lidt, at spillet er frit.

Start med marinaden til kødet. Gør det gerne dagen inden, men ellers lad den trække et par timer

I marinaden blander du vineddike, sukker, chilipulver, ingefær, hvidløg og lægger dine kyllingestykker ned i. Du kan enten bruge dele fra en hel kylling eller købe filet og skære dem i tern på cirka 3 x 3 cm. Hvis du vil fremskynde processen, så lad være med at stille dem i køleskabet. Det går hurtigere ved stuetemperatur, og der burde ikke være nogen sundhedsrisiko, da de skal koge i karryen. Bruger du natten over, skal de naturligvis i køleskabet.

Derefter varmer du neutral vegetabilsk olie op i en gryde eller woc, og gør som du næsten altid gør ved indisk mad. Du lægger laurbærblade, nelliker, kardemommekapsler, peberkorn, chilipulver, og en kanelstang ned i gryden og rører rundt et minuts tid. Derefter lægger du løgene i og sauterer længe, indtil de er helt bløde og gennemsigtige.

Så tager du dine malede korianderfrø og din gurkemeje og rører det sammen til en slags pasta. Tilsæt så presset hvidløg og presset ingefær. Bliver det for tørt, så tilsæt løbende lidt vand.

Server eventuelt med denne chutney.

Server eventuelt med denne chutney. Opskrift følger snart.


Nu steger du så dine kyllingestykker i din karry, og duftene begynder at blandes. Herefter kommer du en dåse hakkede tomater i samt hønsebouillon, og så lader du den simre ved lav varme, så kyllingestykkerne ikke bliver seje. Er det hele stykker såsom lår og overlår, er det klart, at det skal have noget længere tid. Læg enten hele chilistykker eller chili i skiver i retten – alt efter hvor stærkt, du kan holde det ud.

Lækker lammecurry med kokosmælk

Men en chicken vindaloo, skal altså være lidt stærk. Så er det sagt 😉

Smag til med salt og evt vineddike og sukker og server med ris, frisk ingefær og koriander.

Det er en ret, der gør sig bedst sammen med en kold øl. Og den passer tilmed forbløffende godt inden en vigtig fodboldkamp.

Til din chicken vindaloo skal du bruge

Marinaden
Kylling (ca. 120 g per person)
Vineddike – 1 spsk
Sukker – 2 tsk
Ingefær – 1 finger
Hvidløg – 3- fed

Chicken Bhuna – smørblød karryret med kylling

Karryen
Chilipulver – 3 tsk
Frisk chili – 1 tsk
Kanel – 1 stang
Sorte peberkorn – 10 stk
Korianderfrø – malet 1 spsk.
Gurkemeje – 1 tsk
Ingefær – 2 pressede tsk
Laurbærblade – 3 stk
Nelliker – 5 stk
Hakket tomat – 400 g
Hønsebouillon – 600 ml

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mammas grytkyckling - fra min mor til dig