Den dejligste Daal

Mammas grytkyckling – fra min mor til dig

Kyllingen steges hel.

Kyllingen steges hel.

Ja, sgu. Så er det weekend. Og det betyder, at det er tid til comfort food. Det er nu, familien skal samles om bordet og gå helt ned i gear. Det er nu, der er tid til samvær og hyggesnak. Det er nu hverdagens stress skal pakkes væk.

Og hvad vil være mere rigtigt end at skrue tiden tilbage til barndommen, som for mit vedkommende i høj grad var præget af min mors mad? Hun var hjemmegående husmor og gjorde altid en masse ud af aftensmaden. Og netop det med at samle familien rundt om bordet har ligeledes betydet meget for mig, efter jeg blev voksen. Men skulle næsten tro, jeg var en italiensk mamma! Bare en anelse mindre feminin …

En af de retter, jeg stadig kan overtale min efterhånden 80 år gamle, fysisk svækkede mor til at lave, er denne grydekylling. Den står på menuen hver eneste gang, jeg besøger hende sammen med pigerne i Mölle, hvor hun bor. Det er en lille fin havneby på den svenske side af Øresund.

Det er en af de mest velsmagende og samtidig enkleste retter, man kan lave. Men den kræver alligevel en ordentlig mængde kærlighed for at løfte helt derop, hvor du får fugtige øjne, når du spiser den.

Det smarte er, at det hele laves i én gryde, og at kyllingen selv afgiver en masse smag.

Du starter med at fore kyllingen med havsalt og peber. Masser af det. Indvendig og udvendig. Læg en par klumper smør ind i kyllingen (min tilføjelse), og læg så et helt persillebundt ind i den.

Læg en pæn mængde smør i en pande – så meget, at Price-brødrene ville nikke anerkendende – og brun så kyllingen på alle sider. Også så vidt muligt under vingerne. Alt skal være gyldenbrunt.

Min mors reviderede grydekylling tilsat tomatsalat.

Min mors reviderede grydekylling tilsat tomatsalat.Skru ned for varmen og læg låg på. Kyllingen skal nu passe sig selv og afgive smag til væden i bunden. Vend den et par gange.

Efter cirka 50 minutter er den færdig. Måske en time. Lårene skal falde fra kyllingen, når du hiver i dem.

Derefter monterer du saucen. Og det er let. Du har allerede din koncentrerede fond i gryden. Tilføj fløden og syltetøjet og evt mere salt og peber. Skal den være brun, så brug kulør. Og skal den være tykkere, så brug Maizena.

Læg det i et fad og server det med syltede agurker, kartofler eller ris.

Nyd en godt glas vin til (måske en Chianti – går til næsten alt), og weekenden peaker lige her.

 

Du skal bruge
En kylling
500 ml piskefløde
Et stort bundt persille (blad- eller krus-)
Salt
Peber
Smør (til du skammer dig)
Hvidløg (min tilføjelse)
Syltetøj eller gele til saucen

Ris eller kartofler
Syltede agurker i skiver – alternativt asier eller agurkesalat

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den dejligste Daal