Græsk salat til sommervejret

Min Masterchef-ret: Risotto med vongole

Risotto på jomfruhummerfond med vongole, persillecreme og jomfruhummerbisque.

Risotto på jomfruhummerfond med vongole, persillecreme og jomfruhummerbisque.

Ja, den er sgu god nok. Engang medvirkede jeg i et tv-program på TV3. Men man kan ikke ligefrem sige, at det var nogen større succes. Jeg blev anbefalet at søge ind af en sød pige fra produktionsselskabet, og da jeg tænkte, at det kunne give min karriere som madjournalist et skub, gav jeg det et shot og kom med i programmet. Der var virkelig mange ansøgere, og jeg var lidt stolt af at komme til den anden casting (den man kan se i tv – den første grovsortering skete på restaurantskolen i Valby).

Jeg kunne simpelthen ikke finde ud af, hvad jeg skulle lave foran dommerne, og sandheden er, at jeg slet ikke vidste, hvordan det hele ville foregå, fordi jeg ikke havde set programmet før. Kun nogle få klip, hvilket set i bakspejlet var tåbeligt. Man skal altid sætte sig grundigt ind i det, man kaster sig over.

masterchef-1

Anyway. Jeg besluttede mig for at lave noget med skaldyr, da jeg elsker disse havets frugter, og efter at have tænkt over variationer over en af mine yndlingsretter – spaghetti vongole – ville jeg forsøge mig med en risotto.

Dommerne kunne godt lide smagen (nogle mere andre), men de var ikke imponerede over konsistensen. Så belært af castingen, så følger her den forbedrede opskrift og fremgangsmåde. Og altså, jeg lover, at det smager pissegodt. Jeg kom jo trods alt med, gjorde jeg ikke? 😉

Der ligger muligvis stadig et link derude til min optræden. Jeg så selv et par stykker af asfnittene, men jeg så aldrig det sidste, hvor jeg røg ud. Jeg får det faktisk det stadig dårligt, når jeg tænker over det. Det var den der berømte klap, der gik fuldstændig ned. Forestil dig for eksempel at være med i ‘Kvit eller dobbelt’ (ja, det hed quizprogrammet over dem alle i min barndom) og blive spurgt om, hvad der er hovedingrediensen i en omelet, og du så svarer øl …

Sket er sket. Jeg fik ikke en overflod af lukrative tilbud fra hverken magasin- eller tv-branchen efter den omgang, og det eneste positive var en pæn række henvendelser af flirtende karakter fra det modsatte køn på de sociale medier. Om ikke andet gav det mig da lidt af den selvtillid tilbage, som ellers kunne ligge på et meget lille sted efter optagelserne i studiet på Amager. Men måske havde de bare medlidenhed …

masterchef-2

Men nok om mine fejltrin. Nu er det din tur til at begå dem.

Først koger du skaller fra jomfruhummere eller hummere i en stor gryde. Du kan jo enten bruge skaller fra nogle, du har spist, eller du kan købe en pose i Inco eller måske hos din lokale fiskehandler.

Giv dem et skvæt cognac eller Armanac, mens du svitser skallerne, og hæld så vand over, så det dækker dem. Kog dem en times tid – ikke længere, da de kan blive bitre. Brug eventuelt nogle tråde safran. Lad være med at salte vandet, da det skal koges ind, og da skallerne allerede indeholder salt.

Si væsken fra, så der ikke er urenheder og skaldele. Og så er det tid til at koge dem ind til en ganske tæt bouillon eller fond. Lad den blive smuk, lettere koncentreret og mørk.

Så sætter du en gryde over med en god olivenolie og/eller smør, hvorefter du sauterer et løg. Derefter et hvidløg, som skal blive lettere gyldent uden at brænde på.

Risottorisene sauteres herefter og trækker lidt olie ind, hvorefter et glas hvidvin hældes over og opsuges af risene. Brug gerne en vin med noget syre.

Hver gang væsken er suget op af risene tilsættes så et glas af din bouillon fra hummerne. Det tager en 20 minutters tid alt efter rissorten. Du skal være over den HELE tiden og undgå, at det brænder på. Gem en sjat bouillon. Skær asparges fint og læg dem i lige før servering, så de beholder sprødheden.

Til venusmuslingerne tilsætter du en creme af persille, pecorino romano og parmesan. Rør den i en morter med en god olivenolie – gerne persilleolie, som du laver ved at varme et bundt persille op i olivenolie og køle det ned igen og si det. Det må ikke komme op i nærheden af kogepunktet. Det bliver en smuk og grøn olie.

Venusmuslingerne steges kort tid under løg i lidt olie og hvidløg, og når de er klar, fylder du dem med cremen og lægger dem kunstfærdigt over din tallerken. Kog så resten af din bouillon op med lidt fløde og hæld lidt af det ved siden af risene. Jeg skulle egentlig have lavet det som skum, men sifonen ville ikke, som jeg ville.

That’s it.

Du skal bruge:
Risotto-ris af typen Arborio
Løg
Hvidløg
Hvidvin (syreholdig – eks. en Vermentino)
Venusmuslinger
Asparges
Jomfruhummerfond
Fløde
Persille
Pecorino romano
Parmiggiano reggiano
Olivenolie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Græsk salat til sommervejret