Lækre linser med masser af indisk kærlighed

Pølser med parmesanmos og lækker dip (du må godt – det er hverdag)

Pølser med mos. Nogle gang må man altså godt gøre det meget let for sig selv.

Pølser med mos. Nogle gang må man altså godt gøre det meget let for sig selv.

Pølser med mos

–  Du kan da ikke stå og tage et billede af pølser med kartoffelmos, lød det fra konen, mens jeg i et sandsynligvis idiotisk forsøg på at gøre det til noget, det ikke var, anbragte to halve pølser på en skiferplade.

– Nej, jeg kan godt se, at du har en pointe. Men jeg skal jo lære at tage billeder af hvad som helst i et forsøg på at få det til at se lækkert ud. Og så er der jo også en historie til bloggen, responderede jeg.

– Men får det så i det mindste overstået. For vi står med to meget sultne piger, der elsker pølser og kartoffelmos, lød det.

NEM OPSKRIFT: Pitabrød med krydret oksekød

Tyve sekunder efter kunne jeg servere maden, og der lød ingen klager. Først undskyldte jeg lidt, at det ikke ligefrem var gourmetmad, men tingen er, at det er ægte comfort food. Og hvem kan ikke lide pølser og kartoffelmos? Det smager jo bare godt og tager ingen tid at lave.

Jeg ved faktisk ikke, hvor meget man bruger den kombination i Danmark, men som halvt svensker er det en meget anvendt kombination. Faktisk kan man i stort set alle pølsevogne hinsidan få ‘korv med mos‘. Men kan endda få det på toppen af sin hotdog. Det er lidt for meget af det gode for mig. Især hvis den er toppet med ‘räksallad’. De er skøre, de svenskere.

TIP: 10 svenske madvarer du er nødt til at købe med hjem

Sådan laver du mosen

Lad os komme i gang. Jeg behøver næppe at fortælle, hvordan man skal stege pølser. Jeg foretrækker faktisk at grille dem, men årstiden sætter visse begrænsninger, men mindre naturligvis man er grillentusiast.

Gider du ikke lave mad i dag? Få store besparelser på lokale restauranter med Earlybird.dk

Vigtigt for mig er det, at skal have ret lang tid på panden. Synes det fungerer bedst ved i smør ved medium varme i et kvarters tid. Og hypping vending, så de ikke sprækker.

Kartoffelmos er så let at lave, at det til stadighed kan undre mig, at der findes en pulverstatning. Og at nogen køber en pulvererstatning. Men måske travle familier eller mødre med småbørn. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over andet end at påpege, at den hjemmelavede altså smager bedst. Nu siger jeg den. Der findes naturligvis tusindvis af varianter med forskellige rodfrugter, ligesom man kan lave den med plukfisk og så ellers kalde det en brandade.

Jeg har taget den helt basale, som min mor også lavede den, da jeg var barn. Hun lavede den altid ret cremet, og det man lærer at elske som barn bliver som regel ved hele livet.

Du får første og fremmest fat i en kartoffeltype, som ikke er for fast. Det skal være melet. Skulle du være så heldig at finde typen King George, så er det den allerbedste.

Du koger den ønskede mængde – uden salt – indtil de er der, hvor man normalt ville kalde dem udkogt ;-). Jeg hælder en kop mælk eller fløde, hvis jeg har det, og så maser jeg løs. Jeg bruger bare en gaffel, indtil nogen har givet mig sådan en kartoffelmoser i stål.

NEM OPSKRIFT: Penne pommodoro – et sikkert børnehit

Det er en smagssag, om du vil have den klumpet eller helt lind. Jeg er selv til en mellemting. Jeg kunne i hvert fald ikke finde på at tage stavblenderen frem.

Hvis den ikke er næsten flydende, har du ikke brugt mælk eller fløde nok. Smag den til med rigeligt salt og peber (i Sverige bruger man hvidpeber), foretrækker dog bare kværnet sort peber. Og så en anelse muskatnød. Bare et par riv. Huskede jeg at nævne, at du skal lægge en flot, stor smørklat i?

Nu er den sådan set færdig, men lad os gøre den lidt mere pikant. Alt, du behøver at gøre, er at rive en god parmesan i eller en pecorino romano.

Så er den klar.

Jeg serverede dem sammen med Johnny’s Senap (se hvilken her), den klassiske Heinz (den har vi altid brugt i min familie).

Og så min hjemmelavede chilidip (se opskriften her). Den er altså ret god, hvis jeg nu selv skal sige det 😉

Kartoffelmos er normalt ikke ret glad for at blive genopvarmet. Stivelsen er svær at arbejde med. Men hvis du nu hælder det ned i en gryde sammen med endnu et glas mælk og lidt mere smør, så kan du godt vække den til live igen under kraftig omrøring.

Velbekomme.

Til pølser med mos skal du bruge

Pølser – dine foretrukne
Kartofler – 600 gram
Sødmælk eller fløde – 400 ml (men kan sagtens blive mere)
Salt – meget
Peber – nok
Muskatnød – to riv
Smør – indtil du skammer dig
Du kan eventuelt peppe den op med lidt revet parmesan, som du rører rundt lige inden servering

Chilidip

SE OPSKRIFTEN HER

3 kommentarer

 • Annika

  Linket til den kartoffelmoder du sikkert ønsker dig, virker desværre ikke…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lulu

  Servicemeddelelse:
  Kartoffelmos kan genopvarmes i ovn:
  Mosen i fladt fad, staniol eller låg over.
  180 grader 20-30 minutter
  Den bliver ikke lang og bevarer luftigheden 🤗
  PS. Tak for fantastisk inspirerende blog

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas Foodroar

   Hej Lulu

   Først og fremmest tak for de rosende ord <3 🙂

   Jamen, det var da et forsøg værd. Det vil jeg gøre næste gang. Synes nemlig let, at stivelsen tager over, når man genopvarmer.

   Mange hilsner og ønsker om en god aften.

   Niklas

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lækre linser med masser af indisk kærlighed