Thailandsk kyllingesalat

Laks med citronrisotto, dild og parmesan

laks-og-risotto

Denne laks med citronrisotto, dild og parmesan var et hit hos både voksne og børn.

Laks med citronrisotto: Guderne skal vide, jeg ikke er fotograf. Og det er frustrerende af flere årsager. Det handler ikke så meget om, at jeg går med en hemmelig drøm om at erhverve mig en dynevest, en kasket og en kælder fuld af udstyr. Og det har heller ikke noget at gøre med at score de mere eller mindre afklædte damer, der lagde vejen forbi mit studie.

Nej, det handler om, at jeg gerne ville lære at formidle den mad, jeg laver, på en måde, så det så lige så godt ud, som det smagte.

Spaghetti med smørstegt laks og courgetter

For sandheden er, at ovenstående helt objektivt ikke er noget godt foto. Og det er simpelthen så ærgerligt, for den ret, jeg har forsøgt at fotografere, var noget af det bedste jeg har lavet i månedsvis. Det smagte så fandens godt, at jeg ville have siddet med armene i vejret, hvis ikke det var fordi mine usle fingre ganske enkelt var nødt til at skovle maden op i mit hungrende fjæs, men jeg ved hver eneste bid næsten fik tårer i øjnene over, hvor heldig min kone kunne prise sig over, at hun havde fundet en utroligst stykke mandfolk som mig.

Ceviche – råkogt kærlighed fra Sydamerika

Ja, jeg beklager meget. Men så afsporet euforiserende virkede smagen altså. Og i min gastronomiske rus af fejlagtig selvforståelse, skete der altså også det, at jeg helt glemte prisen på laksen, der desværre gør godt fiskespiseri i disse dage til en pebret fornøjelse.

Jeg havde nemlig købt en fantastisk god islandsk laks. Jeg køber kun dem eller de færøske, da jeg ikke kan huske, hvornår jeg sidst havde en god oplevelse med en norsk dambrugslaks pumpet med antibiotika og dårlige leveforhold.

Men 200 kroner ligeud for fire laksebøffer til kone og jeg samt vores piger på otte og to år, er faktisk en ret pæn udskrivning i forhold til, hvad det ville have kostet  at spise sig mæt i oksekød, kylling eller svin.

10 madvarer jeg virkelig ikke bryder mig om

Men, sikke en laks!

Og det samme går igen i resten af retten. Du må virkelig ikke spare på olivenoliens kvalitet. Den er helt afgørende for lækkerheden. Når vi er ovre i noget, der er italiensk eller italiensk-inspireret, så er råvarerne afgørende.

Først risottoen.

Skær et skalotteløg i meget små tern og sauter dem i smør. I med hvidløget også, og sauter indtil alle løgene er gyldne.

Så i med den ønskede mængde risottoris. Jeg foretrækker typen Arbori. Sauter dem i et halvt minuts tid, og lad olien trænge ind i dem. Så hælder du et godt glas tør hvidvin i. Og når det er suget op af risene, så er det i med et glas fiske- eller hønsebouillon. Herefter er tricket bare at hælde et nyt glas bouillon i, hver gang risene har absorberet væden.

Når risene er klar – der skal stadig være bid i dem – så tilfør en lille smule mere væske, så de er flydende. Krydr med friskkværnet peber, og revet citronsskal. Og pres også lidt citron i. Og endelig en halv håndfuld Parmiggiano Reggiano eller alternativt en god Grana Padano.

Laksen skal stege i en blanding af smør og olivenolie. Giv den længst tid på skindsiden, og vend så bøffen og giv den kort tid på de andre sider, så den før lidt lækker stegeflade. Forinden har du givet den masser af havsalt og friskkværnet peber.

Stykkerne skal kunne falde fra hinanden – uden at den er blevet tør og gennemstegt. Inderst skal den være rosa.

Drys med dild og server sammen med risottoen.

Du skal bruge

Laks af god kvalitet – helt afgørende. Du må ikke bruge den vakuumpakkede fra supermarkedet
Citron
Smør
Olivenolie
Dild
Flager af havsalt

Spaghetti med BLOGmuslinger

Risotto
Arbori-ris
Hønse- eller fiskebouillon
Hvidvin – et pænt glas
Hvidløg – 1 stort fed
Skalotteløg – 1 stk
Citron
Salt
Peber
Parmiggiano Reggiano (parmesan) – ikke færdigrevet
Citronskal

Spaghetti vongole – klassikeren jeg aldrig bliver træt af

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Thailandsk kyllingesalat