70'erne er tilbage: Lam Provençale

9 uforglemmelige madscener fra filmens verden

Lee van Cleef som Angel Eyes i Sergio Leones 'The Good, the bad and the ugly'. (Caption fra youtube.com)

Lee van Cleef som Angel Eyes i Sergio Leones ‘The Good, the bad and the ugly’. (Caption fra youtube.com)


Hvad gør man, når man elsker filmklassikere, men har en madblog? Jamen, man kombinerer naturligvis de to ting med lidt hjælp fra gode, gamle Hr. Youtube.

Jeg har således tilladt mig at lave en lille samling af film, som var nogle af de første, der kom til mig, da jeg begyndte at tænke over, hvilke spisescener der har gjort indtryk gennem årene.

Jeg kunne sagtens have fundet mange, mange flere. Og har fundet mange, mange flere. Hvor er for eksempel den skovsnegl, Mulle spiser i Bille Augusts ‘Zappa’? Og hvor er verdens værste festmiddag á la Thomas Vinterberg på listen?

Jeg kunne have fundet 100 fantastiske scener og beder om tilgivelse for, at I må nøjes med en hel del færre.

Ray Liotta i et af karrierens mest makabre øjeblikke i Ridley Scotts 'Hannibal'. (Caption fra youtube)

Ray Liotta i et af karrierens mest makabre øjeblikke i Ridley Scotts ‘Hannibal’. (Caption fra youtube)


Her er 9 uforglemmelige madscener fra filmens verden

Velbekomme!

FILM: De bedste boller i karry

Spisescenen i ‘Alien’
Harmonien er for en stund genoprettet om bord på det gode skib Nostromo, hvor vores ven John Hurt er ved at komme sig efter at være blevet forsøgt kvalt af et fremmed væsen. Men det er som om, han ikke er helt på toppen, og at maden ikke synes at smage ham så vel. For noget rumler i maven …


Frokostscenen fra ‘Den gode, den onde og den grusomme’
Sjældent har stemningen været dårligere ved bordet, end når den nådesløse Angel Eyes sætter sig ned over for en mand, der snart skal slås ihjel. De spiser og ser hinanden i øjnene. I en uendelighed – som kun én instruktør kunne have lavet det. I Sergio Leones mesterværk fra 1966 spiller Lee van Cleef det onde selv på jagt efter den samme nedgravede skat som Blondie og Tuco i skikkelse af Clint Eastwood og Eli Wallach.


Hjernescenen i ‘Hannibal’
Vi er vel ikke på niveau med de andre film her i Ridley Scotts ‘Hannibal’, hvor vores gamle ven med efternavnet Lecter, serverer indmad på en helt ny måde. Meeeen, jeg er i desto mindre godt underholdt her i dette makabre miks af kannibalisme, horror og gastronomisk perversion, hvor politimanden Ray Liotta indtager sin egen hårdt plagede hjerne.


Flødeskumskagescenen i ‘Once upon a time in America’
Jeg bliver lige rørt, hver gang jeg ser scenen, hvor den purunge Noodles har fundet ud af, at den fremmelige rødhårede nabopige giver seksuelle ydelser i bytte for en flødeskumskage. Knægten har sparet op til sin første gang med en pige, men hendes mor beder ham vente udenfor lejligheden. Men ventetiden er dog så lang, og kagen ser så indbydende ud. Sjældent er den hårfine grænse mellem barndom og voksenliv beskrevet så inderligt og fint som i netop denne scene i Sergio Leones store amerikanske epos.


Burgerscenen i ‘The Big Lebowski’
Der bliver ikke sagt et ord i The Dudes skamskadede vrag af en bil, mens ‘Shut the fuck up-Donny’ og Walter spiser deres elskede In-N-Out Burgere. Forinden er en scene, hvor Walter har smadret en tilfældig mands bil i den tro, at den tilhører en ung knægt ved navn Larry, som vores helte mistænker for at have stjålet deres løsepenge. Den tilfældige nabo smadrer så The Dudes car – nåja, har du ikke set den, giver det vist ikke meget mening. Men så har du til gengæld en af mine yndlingsfilm til gode. ‘You see what happens, Larry. You see what happens – when you fuck a stranger in the ass!‘ Ja, den slags kan åbenbart give bagslag.

FILM: Thai beef salad


Pruttecenen fra ‘Alle skyder på sheriffen’
Mel Brooks lavede ikke madfilm. Og heldigvis for det. Jeg husker nemlig stadig scenen fra hans Westernparodi alt for tydeligt, hvor de hårdkogte banditter nedsvælger bønner i mængder, der kun kan resultere i en ting. Nemlig det, man i alle andre westerns indtil da, havde udelukket. Det er voldsomt dårlig smag. Men uforglemmeligt.


iPad-scenen i ‘Rumrejsen år 2001’
Denne scene er mindeværdig af flere årsager. Dels er maden futuristisk anrettet. Næsten som man i de senere år han set den på de mest minimalistiske restauranter. Opdelt i rum på tallerkenen og sorteret efter farve. Indholdet og smagen kan vi kun gisne om. Og dernæst skulle man næsten tro, at Steve Jobs havde taget et kig på Kubricks scifi-syremesterstykke, da vores rumrejsende får nyheder serveret på noget, der i mistænkelig grad ligner … du har gættet det – iPads. I 1968.

Strudelscenen i ‘Inglorious Basterds’
Dialogmesteren Tarantino er i topform. Men ikke lige så meget som Christoph Waltz i rollen som den på en gang indladende og svært ubehagelige oberst Hans Landa – også kendt som ‘Jødejægeren’. Hans ekstreme dominansspil, når han ganske roligt og systematisk spiser sin strudel med flødeskum, mens den pige, hvis familie han har dræbt mange år forinden, er ved at gå i opløsning indvendigt under hans uskyldigt inkvisitoriske spørgsmål.

FILM: Min guide til de bedste restauranter i Bologna


Spisescenen i ‘Kongen vender tilbage’
Steward Denethors sind er formørket, og mens han søn rider i den sikre død til slagtning blandt orker og uvæsener, nægter han at se verden omkring sig. Nægter at han har sendt sit eget kød og blod til slagtning udelukkende på grund af misforståede æresbegreber. Unge Pippin kan ikke bære situationens alvor, mens han a capella synger en af hjemstavnens triste viser til Peter Jacksons stærke billeder.

 

2 kommentarer

 • Brian

  Jeg er ked af at være pedant, men Denethor er steward af Gondor, og ikke konge. Den titel tilfalder Viggo.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niklas Foodroar

   Uha, jeg har ikke nørdet nok ud i Ringenes Herre-trilogien. Tak for det. Jeg retter fluks. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

70'erne er tilbage: Lam Provençale