Sprød orientalsk-inspireret andesalat

70’erne er tilbage: Lam Provençale

img_5197

Lam Provencale. Det ligner noget fra 70’erne, og det er det også for mange danskere. Det er en ret, min mor lærte i den periode og jævnligt serverede op gennem 80’erne. Jeg har lavet den igen for at mindes de gode tider. Og det var godt.


Lam Provençale: Det er en af de retter, jeg husker allerbedst fra min barndom. Duften af lammekøllen, der er blevet ovnstegt sammen med kartofler, hvidløg, løg og tomat. Det er duften af det lille køkken hjemme hos mine forældre og synet af ovnretten, der stod i et fad med bast omkring på den ternede voksdug, mens mine forældre snakkede løs om min fars arbejde og drak vin – gerne ‘den med tyren’.

Det er en ret fra en anden tid. Det er ikke nogen smuk ret. I hvert fald ikke på (mine) billeder, og det er ikke en ret, der vil imponere dine gæster. Lige indtil de spiser den. For den smager aldeles fantastisk, hvis den er lavet med kærlighed og løs hvidløgshånd.

LÆS OGSÅ: Mine 11 grundregler i køkkenet

Det viser sig, at min mor lærte retten – ikke i Frankrig, men på Færøerne – i 1976, som hun besøgte sammen med min far. Han var jazzmusiker, og han optrådte med sin kvintet i Thorshavn, og mine forældre forsømte aldrig en mulighed for at fortælle mig, at det var der, jeg blev undfanget.

Samtidig var det også på Færøerne, hvor min fars flyskræk udfoldede sig i så fuldt flor, at han drak sig fra sans og samling og overfusede den daværende danske fiskeriminister, som var så uheldig at være blevet placeret på flysædet ved siden af min far. Det har vist været en lang tur hjem til Københavns Lufthavn.

LÆS OGSÅ: Min indiske livret: Lam i karry med spinat

Nå. Al den baggrundssnak for noget, der faktisk er ganske enkelt. Nemlig retten, der som navnet antyder, sandsynligvis stammer fra Provence.

Her er min mors opskrift.

Du skal bruge en lammekølle, som ridses og gnides med salt, peber og masser af hvidløg. Vær ikke fedtet med det. Lam og hvidløg passer sammen som Hans i Grete.

Dernæst skærer du kartofler i tynde skiver samt løg og tomater (plus evt en dåse) og lægger det i en bradepande sammen med hele hvidløgsfed, som du lige knuser. Også timian, persille og rosmarin hører til her. Nåja, og så salt og peber.

img_5193

Til lam provencale fylder du en bradepande med skiveskårne kartofler, løg, tomater hvidløg og persille. Salt og peber naturligvis samt timian, laurbærblade og rosmarin.


Hæld bouillon over kartoflerne, så det næsten dækker. Gem gerne ekstra bouillon, som du løbende kan tilføje retten, da kartoflerne suger meget.

Lammet lægges bare oven på, og fedtet, der drypper fra, vil langsomt blande sig med grøntsagerne og give en helt fantastisk smag.

LÆS OGSÅ: Lækker lammecurry med kokosmælk

Alt efter om du har en kølle med ben, eller om den er udbenet, så regn med en lille time per kilo ved cirka 200 grader. Kødet skal være rosa inderst og ikke alt for gennemstegt. Jeg har en mistanke om, at folk, der ikke er pjattede med lam, har fået det i gennemstegt form, og det er virkelig heller ikke ret godt. Den skal være 56 grader ved benet for at være rosa, mens den skal være 65 grader for at være gennemstegt.

Retten er sådan set klar, men giv gerne køllen et kvarters tid til at hvile, før du skærer den ud. Kartoflerne kan blive stående i den slukkede ovn med stanniol på, så de ikke bliver tørre.

img_5200

Skær kødet ud og læg det i et fed oven på kartoflerne. Drys med persille.

Et voila! Velkommen tilbage til 70’erne.


Du skal bruge
Lammekølle
Kartofler
Tomater
Gerne en dåse tomater oveni til at gøre retten mere saftig
Løg
Hvidløg – meget. Måske et helt. Minimum 6 fed.
Bredbladet persille
Lammebouillon – måske 1 liter
Timian
Rosmarin
Laurbærblade
(Brug mængder, der passer til antal spisende – altså regn ud, hvor mange kartofler dine gæster forventes at spise etc.)

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sprød orientalsk-inspireret andesalat