Simresøndag: Grydesteg med peberrodsmos

Lækker lammecurry med kokosmælk

snapseed-22

Denne curry med lam, tomat og kokosmælk var et hit hos både voksne og børn.

LAMMECURRY: Noget af det, jeg holder allermest af ved det indisk-pakistanske køkken, er, at der er plads til eksperimenter. Jeg er også helt pjattet med italiensk mad, men hvis man så meget som overvejer at foreslå den mindste ændring, får man straks en masse vrede italienere på nakken, der tager det som en personlig fornærmelse, hvis du tillader dig at lave en ret på en anden måde end deres mamma eller nonna.

Det har jeg aldrig oplevet med den indiske madlavning, der på mange måder er så modsat af den italienske, fordi der oftest er så mange forskellige eksplosioner af smage i stedet for det underspillede og til tider elegante.

OPSKRIFT: Lam i karry med spinat – palak lamb

Jeg husker engang, at jeg lagde et billede af en carbonara på Instagram, men fordi jeg havde tilladt mig at tilføje nogle asparges, fik jeg flere vrede reaktioner. Blandt andet fra en fyr (jeg senere blokerede), hvor han blandt andet kaldt mig en ‘cazzo’, hvilket jeg helst ikke vil oversætte her. Lad os bare sige, at det er en del af den mandlige anatomi, og at det ikke er ment som en kompliment.  😉

Men tilbage til Indien – eller rettere mit køkken. For i aftes havde jeg lyst til noget fyldigt og velsmagende. Jeg havde et kilo lam fra slagteren liggende i fryseren, som jeg allerede havde skåret i tern. Det var skank, og jeg havde også gemt benene. Der skulle med andre ord laves en lammecurry.

OPSKRIFT: Pitabrød med indisk krydret oksekød

Jeg lagde ud med at brune dem i en stor, tykbundet gryde, hvorefter jeg tog dem op. Herefter hældte jeg vegetabilsk olie og lod smagene fra laurbærblade, nelliker, sorte peberkorn, grønne kardemommekapsler og en kanelstang blande sig i olien. Herefter tog jeg mine fintskårne løg og sauterede dem ganske længe, så de blev helt bløde.

OPSKRIFT: Den dejligste vegetariske Daal

Jeg tilsatte presset hvidløg og ingefær og lod det sauterede med i en halvt minuts tid, før jeg kom pulver af spidskommen og korianderfrø, som jeg netop havde mortet, ned i gryden og lod det hygge sig et minuts tid. Det samme med en teskefuld chilipulver.

Endelig lagde jeg kødet tilbage i gryden og hældte en dåse hakkede tomater over, dækkede kødet med vand og skruede op for varmen. Jeg lod den koge ganske meget ned, indtil det blev en koncentreret masse. Det tog et par timer. Jeg tilsatte hvidvinseddike og lidt sukker. Herefter tilsatte jeg en dåse kokosmælk, hvorefter farven gik fra at være mørkebrun til lettere rødbrun og fin.

OPSKRIFT: Boller i karry – lavet på indisk

Jeg lod den koge videre en halv times tid og smagte den løbende til med salt. Og så gav jeg den fintsmuldrede bukkehornsblade også kaldet methi. De er helt geniale. Lad dem koge med i cirka 1o min.

Juster chilimængderne efter dit eget og dine eventuelle børns ønsker. Tit tager jeg selv friske chilier på til sidst. Der må gerne være noget kant, så man føler, man lever. Jeg elsker chili. <3

Jeg serverede den med Basmatiris og frisk koriander samt en Palak Paneer. Men den kan vi lige tage en anden gang.

Jeg håber, I synes, denne lammecurry smager lige så godt som jeg selv om min familie gjorde. Børnene kørte det ned i rå mængder.

Du skal bruge
Lammeskank – 1 kilo
Løg – 2 stk
Hvidløg – 3 fed
Ingefær – en stang
Hakket tomat – 1 dåse
Kokosmælk – 1 dåse
Vand – så det dækker kødet
Spidskommen – 2 tsk
Korianderfrø – 2 tsk
Kardemommekapsler – ca. 8 stk
Kanelstang – 1 stk
Chili – efter behov – brug pulver i retten og pynt med friske
Nelliker – ca. 8 stk
Sorte peberkorn – ca. 20 stk
Hvidvinseddike – et skvæt
Sukker – ca. 1-2 tsk.
Bukkehornsblade – methi – 1 tsk.
Vegetabilsk olie (ikke olivenolie) eller smør/ghee
Koriander til servering

snapseed-23

Denne lammecurry blev et stort hit.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Simresøndag: Grydesteg med peberrodsmos