Lørdagslasagne - har du gjort dine børn glade i dag?

Ribbenssteg med varme krydderier og smag af jul

snapseed-8

Denne ribbenssteg (efter min brors opskrift) bliver altid saftig med en sprød svær. Og så smager den af jul med de mange krydderier, den er gnedet ind i.

Ribbensstegen er flæskestegens mere velsmagende fætter. Jeg vil til enhver tid vælge en ribbenssteg over en flæskesteg. Alene af den grund, at den næsten aldrig bliver tør. For hvor mange gange har du ikke siddet på en dansk smørrebrødsrestaurant og fået et produkt, hvor sværen ganske vist er sprød, men hvor kødet minder mest om en gammel lædersko?

Ribbensstegen har naturligvis det der irriterende ben, men det er altså småting ved siden af glæden ved et stykke kød, der både er saftigt og velsmagende.

Når det så er sagt, så laver de fleste af os den på ganske traditionel vis. Men det vil jeg gerne udfordre lidt ved at præsentere omverdenen for min brors version. Han er lige som jeg en ivrig amatørkok, men man kan ikke beskylde ham for at variere de retter, han serverer til familiefødselsdage ret meget. En med 50 procent sikkerhed tilbagevendende ret til ethvert givent arrangement er således en ribbenssteg serveret med ris, salat og en chilidip.

SE MIN VIDEOGUIDE TIL RIBBENSTEGEN HER

I dette opslag vil jeg ikke bruge ret meget energi på, hvad du skal servere til den, men blot vise dig en anden måde at tilberede den på, end du sandsynligvis plejer. Jeg er helt vild med denne min brors variant, og jeg håber, du også vil prøve den af. Jeg tror ikke, du bliver skuffet.

Den er både perfekt til aftenbordet, men også som et lækkeri, du kan have med til julefrokosten, som kan spises på groft rugbrød med rødkål til.

MADTIP: 10 svenske madvarer du er nødt til at kende

Og så til selve opskriften.

Først lægger du sværen i et vandbad i mindst 20 minutter. Det er med til at gøre den sprødere senere.

Dernæst lægger du i en morter en række varme julekrydderier. Allehånde, spidskommen, kanel, kardemomme, nelliker, salt, sorte peberkorn og en lille smule chili. Stød det sammen til et fint pulver.

img_4778

Krydderiblandingen til ribbensstegen laves i en morter.

Dernæst tørrer du ribbensstegen af og gnider den ind i krydderblandingen overalt – på nær sværen. Den ridser du til gengæld dybe ridser i, som du gnider med en stor mængde havsalt, og så lægger du laurbærblade imellem en del af rillerne.

OPSKRIFT: Min mors grydekylling – smagen af kærlighed

Herefter lægger du den i et ildfast fad med en lille smule vand i bunden. Det kan blive nødvendigt løbende at hælde lidt vand til.

Jeg giver den cirka 2 timer ved 190 grader. De sidste ti minutter, fyrer du op for grillen i ovnen på 250 grader og ser, hvordan sværen bliver helt sprød og svulmer op. Hold GODT øje med den hele tiden. Den må ikke blive brændt Minuttallene er vejledende. Ovntyper og ovnprogrammer reagerer forskelligt. Flyt den eventuelt rundt, hvis sværen ikke blive lige sprød over det hele.

OPSKRIFT: Vegetarisk mad med masser af smag og julekrydderier

Tag den ud af ovnen og lad den stå i ti minutters tid og sætte sig. Fjern de brændte laurbærblade. Brug væden i det ildfaste fad til enten rødkålen, saucen eller begge dele alt efter mængder. Det bliver du glad for. Meget glad.

Nu burde der dufte i hele hytten.

Glædelig jul, kære venner. 🙂

Du skal bruge
Ribbenssteg
En kanelstang
Kardemomme – 1 tsk.
Spidskommen – 2 tsk.
Chili – 1/2 tsk (eller efter behov)
Allehånde – 2 tsk
Nelliker – 6 stk
Peberkorn – 20 stk
Laurbærblade – 12 stk
Maldon-havsalt – meget (måske en håndfuld)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lørdagslasagne - har du gjort dine børn glade i dag?