10 svenske madvarer du er nødt til at kende

Osso buco – her er gryderetternes konge

Osso buco betyder oversat fra italiensk 'knoglens hul'.

Osso buco betyder oversat fra italiensk ‘knoglens hul’.

Jeg elsker osso buco. Åh gud, hvor jeg dog elsker osso buco.

Og hvis du i øvrigt kan lide oksekød, så har jeg svært ved at forestille mig, at du ikke også er helt vild med denne klassiske, norditalienske ret, der ikke blot passer perfekt til det danske klima, men som også indeholder en så tætpakket mængde smag og samtidig er så let at lave, at det hele går op i en højere enhed.

Der er flere forskellige skoler i denne ret, og i Milano vil man ofte se den serveret sammen med en risotto. Jeg har gjort det nogle gange, men jeg finder det næsten for tungt, og personligt foretrækker jeg bare løse ris til. Og naturligvis en gremolata. Den vender jeg tilbage til.

Retten får helt automatisk tilført en masse smag fra knoglerne i skanken, og så giver hvidvinen syre og tomaten sødme. Skarpheden kommer fra gremolataen, og det hele går op i en højere enhed.

Her er min version af klassikeren.

SE MIN TUTORIAL-VIDEO TIL OSSO BUCO HER

Først tager du dine skiveskårne stykker kalve- eller okseskank og skærer igennem de tykke stykker brusk, der holder dem sammen. Gør det for hver fjerde-femte centimeter. Hvis du ikke gør det, krøller de op, når de bliver brunet.

osso-2

Derefter lægger du dem ned i en blanding af hvedemel, salt og peber, indtil de er helt dækket på begge sider. Derefter skal de brunes i en blanding af smør og olivenolie og siden tages af panden.

I en stor gryde med smør sauterer du en blanding af fintskårne gulerødder, løg og blegselleri – en såkaldt sofritto. Og når de er faldet sammen og er blevet bløde, tilsætter du et glas hvidvin, koger det lidt ned og lægger så de brunede kødstykker ned i gryden. Herefter tilsætter du de hakkede tomater og resten af vinen. Den behøver ikke at være af topkvalitet. Husk på det er en fyldig bonderet med en billig udskæring.

Vild med gryderetter? Se også denne lækre ret med oksespidsbryst

Nu er alt det svære gjort. Herfra er det bare i med krydderurter og hønsebouillon (ja, hønsebouillon), og så kan den stort set passe sig selv i de næste 3 timer. Husk dog at skumme urenheder væk fra gryderetten.

Gremolalaten er ikke svær at lave. Tværtimod. Den består af persille, hvidløg og citronskal. Alle dele hakkes samme – så fint som muligt, og er du ekstra frisk, kan du samle den med olivenolie og lidt citronsaft. Den drysses først på ved servering og gør en verden til forskel. Den passer som Hans i Grete, for nu at bruge et udtryk fra en gammel bandkollega.

Gremolata.

Gremolata.

Når retten har simret under låg i nogle timer, er den klar til servering. Men mærk selv efter. Der er stor forskel på, kødkvaliteten, og mens du nogle gange kan have givet kødet nok efter halvanden time, skal den andre gange have mindst tre timer. Lav i øvrigt en kæmpe portion, så du har til dagen efter. Der smager den ofte endnu bedre …

Den bør indtages sammen med en god flaske norditaliensk rødvin. Her kan ikke drikkes øl.

Du skal bruge
Okse- eller kalveskank
Hvedemel – 100-200 g
Olivenolie
1,2 kilo (eller efter behov)
Gulerødder – 3 stk
Løg – 2 st.
Blegselleri – 3 stk.
Timian (en håndfuld kviste)
Rosmarin (et par kviste)
Laurbærblade – 3 stk.
Hvidvin – 1 fl. tør
Hønsebouillon – 1.5 l.
Hakket tomat – 1 ds.

Gremolata
Persille – 1 lille bundt
Hvidløg – 2 fed
Citronskal – fra 1 usprøjtet citron

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 svenske madvarer du er nødt til at kende