10 svenske madvarer du er nødt til at kende


Et lille udvalg af mit svenske køkken-stash. (Collage: Jes Roger Petersen)
Sverige. Et land, der på mange måder kan drive enhver normaltbegavet person til vanvid med sine strikse regler for alkohol, rabiate feminisme og bilister, der konsekvent insisterer på at køre 20 procent langsommere end tilladt.
Men det er samtidig et land, der har givet os så mange vidunderlige ting – ikke mindst på den gastronomiske front. Her tænker jeg blandt andet på köttbullar, senapssill og julskinka, mens jeg ikke finder det nødvendigt i samme ombæring at nævne hverken surströmming eller korv med räksallad (for begge dele er fandeme afsporet).
SE MINE 11 GRUNDREGLER I KØKKENET
Jeg er mere knyttet til vore broderland end de fleste danskere, da min mor er svensk, og da jeg hele min barndom har tilbragt samtlige ferier og ikke så få weekender på den anden side af sundet.
Ligeledes er jeg der stadig ofte på familiebesøg, og der er bare nogle ting, som denne danskjävel meget ofte er nødt til at købe med hjem.
Find den fedeste skiferie i Sverige med rabat
Her kommer de svenske madvarer i ikke-prioriteret rækkefølge.
Kalles Kaviar – Lige så svensk som Volvo, Abba og Regalskeppet Vasa. Den ekstremt salte masse, der trykkes ud af tuben, deler vandene i endnu højere grad end Øresund, men den fungerer altså godt en lun sommerdag i sommerhushaven ovenpå en skive Lingon-grova med kolde, pillede kartofler og tomater.
Lingon Grova – Engang gik det under navnet Bondbröd, men det sødlige, buede brød skiftede undervejs navn. Det var indtil for få år siden umuligt at opdrive i Danmark, men i dag fås det i de fleste større supermarkeder i hovedstadsområdet. Et fun fact er, at Pågens storsællert næsten kun fungerer med svensk pålæg og omvendt.
Pommac – Vi er ovre i ciderafdelingen, som svenskerne har stolte traditioner for. Med lidt god vilje kan produktet beskrives som en champagne for børn. Altså en sodavand baseret på æble, som ikke er alt for sød. Det produceres i dag af Carlsberg Sverige.
Johnny’s Senap – Kongen af svenske sennepper (hedder det sådan i flertal?). Den skånske sag fås i flere udgaver, men det er originalen, du skal have fat i. Når julen kommer, og du har fået fat i en god skånsk julskinka (og det skal du), så presser du noget af denne sennep ovenpå, og din skinkelykke er gjort. Brødet skal naturligvis være Lingon Grova. Husk for guds skyld, at Johnnys udtales med blødt J.
Julskinka – Skåne er Sveriges spisekammer. Her findes den bedste jord og de bedste grise og den bedste mælk. Denne kogte skinke kan i sine fineste former sagtens konkurrere med en italiensk prosciutto cotto af topkvalitet. Den skal spises med en sød sennep til julefrokosten og skylles ned med en øl. Gerne dansk …
Findus Äkta Majonäs – Ja, ligesom den der kat i børnebøgerne. Det er faktisk på grund af den svenske fødevarevirksomhed, at den hedder sådan. Den er mere gul end de danske varianter og mere syrlig. Brug den i burgeren, på æggemaden, på rejerne eller på makrel i tomat. Det är svinbra …
Mammas Köttbullar fra Scan – den er næsten som at tage i IKEA. Normalt er der intet, der overgår hjemmelavede frikadeller, men disse små kugler er altså tæt på at være lige så gode. Ungerne kører dem ned i rå mængder. Prøv dem sammen med Lingon Grova, syltgurkar og Johnnys Senap.
Zoegas Skånerost – jeg drikker ikke selv kaffe, men når først folk har prøvet denne, er der åbenbart ingen vej tilbage. Når jeg skal til Sverige, bliver jeg af familiemedlemmer bedt om at købe denne med hjem. Og husk, det er ikke noget med ost. Rost er noget med at riste … SPAR MANGE PENGE PÅ KAFFEMASKINER OG STEMPELKANDER
Prästost – Jeg er ikke selv religiøs, men jeg har oplevet, hvordan folk omkring mig får et stærkt forhold til denne præsteost, som jeg ikke blot selv altid køber med hjem til Danmark, men som også min søster importerer i store mængder. Den kan fungere som morgenmadsost eller sammen med et par forædlede italienske mælkeprodukter og et glas rødvin.
Prinskorv – Fra Per i Viken. Opskriften stammer oprindeligt fra den hedengangne slagter Sahlsten, men den blev overtaget af det lille lokale slagteri på den anden side af Øresund. Den er klart dyrere end konkurrenternes små pølser, men altså også klart bedre, og så vil jeg altså virkelig gerne støtte et lokalt slagteri med stolte traditioner.
Kalles kaviar 😍
Min mor er også svensk, og husker, at min mormor sendte Kalles kaviar og poser med det flade brød (stort og rundt) med posten. Du mangler altså det svenske perlesukker på din liste…og måske ostkaka.