Orientalsk-inspireret suppe med kylling og kokosmælk

Oksespidsbryst med mos

Langtidssimret oksespidsbryst med mos.

Langtidssimret oksespidsbryst med mos.

Oksespidsbryst

Hvis ellers du lige ser bort fra den slags beskæftigelser, du med fordel kan udføre i en dobbeltseng, så er der ikke nogen bedre måde at bruge søndagen end at sætte en simreret over tidligt på dagen, som bare står og bliver bedre og bedre, indtil det er blevet mørk udenfor, og duften har spredt sig i hele hjemmet.

Følger du mig på Facebook? Kom nuuuu

Og de to ting udelukker jo heller ikke hinanden – eller hur?

Det er sjældent, jeg følger en fast fremgangsmåde (på nogen af delene), og derfor bliver det da også lidt på slump. Men det korte af det lange er, at der er flere fordele ved denne ret.

  1. Den er utroligt let at lave. Næsten intet kan gå galt.
  2. Du har allerede lavet den tidligt på dagen, så du skal ikke knokle op til servering.
  3. Du kan lave den i større portioner, så du har til mindst to dage, og den kan sagtens fryses ned.
  4. Der dufter i huset hele dagen.
  5. Summen af smagen overstiger langt enkeltdelene.

Jeg ved egentlig ikke, hvad jeg skal kalde denne ret, men måske ‘langtidssimret oksespidsbryst med mos’. Jeg har svært ved at forestille mig, at du ikke kan lide den, for den runde, dybe smag bør gå direkte i dit efterårskolde system og give dig både velsmag, varme og kærlighed.

Først finthakker du selleri, gulerødder og løg (evt. i en Fooooooodprocessor, hvis du har en sådan). Dernæst sauterer du det i olivenolie under omrøring, til det hele er faldet sammen. Det tager 5-10 minutter. Du har nu det, italienerne kalder en ‘sofritto’, og det er hele grundstenen i store dele af det italienske landkøkken. Det passer jo næsten med farverne i det italienske flag …

Skal blive helt mørt

Tag dem af gryden, og hæld på ny olivenolie i og brun så oksespidsbrystet, som du på forhånd har smurt ind i salt og peber.

Når det er brunet, så hæld din sofritto over og tilsæt derefter tomatpureen. Rør den rundt i en minuts tid og tilsæt så den ønskede mængde vin (du kan også SAGTENS bruge hvidvin). Mindst et glas, og højst en flaske. Skru godt op for varmen og få alkoholen til at fordampe. Nu har du gjort alt det svære arbejde. Herfra er det som at være fire år igen og lave mad i sandkassen.

Hæld koldt vand i og tilsæt bouillonen (så god som mulig). Der skal være vand nok, så det mindst dækker alt kødet.

Nu lægger du så alle krydderurterne i samt laurbærbladene og peberkornene og lader det simre ved meget lav varme i minimum 2 timer, men meget gerne i op til 10 timer. Du vil jo gerne have, at kødet falder fra hinanden.

Mosen kræver ikke det store. Skræl nogle kartofler af en ikke alt for fast sort. Kog dem til de er møre, mos dem sammen med mælk eller fløde sammen med en gaffel. Jo federe den bliver, jo bedre smager den. Plejer dog retfærdigvis selv at bruge letmælk. Smag den til med salt og peber – og evt. lidt revet muskatnød. Læg en pæn klar smør i og rør den rundt lige inden servering, og du har en kartoffelmos, som både børn og voksne vil elske.

Så er det bare at servere det. Enten som portionsanretninger – det kan jeg godt selv lide – eller bare i et par store gryder, som står og damper på bordet og gør din søndag ikke så lidt hyggeligere.

Server en god, fyldig rødvin til. Nu er du klar til mandagen. Også fordi du allerede har mad til i morgen.


Du skal bruge

Mig på Instagram 😉

Oksespidsbryds – så stor en klump som muligt.
Rødvin (behøver ikke være din dyreste – brug bare en almindelig bordvin eller rester fra lørdagens fest)  Minimum et pænt glas.
Tomatpuré (en dåse)
Bouillon (kalv eller okse)
Evt. kraftben.
Gulerødder – 2 store
Bladselleri 2 stk
Løg – 1 stort
Hvidløg
Timian
Rosmarin
Laurbærblade
Persille
Hele peberkorn (15 stk)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Orientalsk-inspireret suppe med kylling og kokosmælk